24-07-2022

Nastava na engleskom od iduće akademske godine

Program nastave na engleskom jeziku na Ekonomskom fakultetu u Podgorici je u procesu akreditacije, kazao je ministar prosvjete Miomir Vojinović dodajući da će predavanja na tom jeziku biti realizovana od naredne akademske godine.

Nastava na engleskom od iduće akademske godine | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz Ministarstva prosvjete kazali su da je Vojinović danas razgovarao sa ambasadorkom Velike Britanije Karen Medoks i predstavnicima Britanskog savjeta kako bi se razmotrile mogućnosti za realizaciju buduće saradnje.

Predstavnici Britanskog savjeta Kejt Evart-Bigs i Balkan Piter Braun, kazali su da su uvjereni da će se saradnja sa Britanskim savjetom nastaviti istim intenzitetom i pored činjenice da će se realizovati kroz regionalni pristup.

Vojinović je, kako se navodi, podvukao namjeru da se dvojezična nastava sprovodi u svih devet razreda osnovne škole, kada se za to obezbijede uslovi.

“Ministar je istakao činjenicu da je program nastave na engleskom jeziku, na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, trenutno u procesu akreditacije, kao i da će predavanja na tom jeziku biti realizovana od naredne akademske godine”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je sastanak bio prilika da se kroz diskusiju razmijene mišljenja prepoznaju potencijalne oblasti za saradnju u narednom periodu.

“U tom smislu, kolege iz Britanskog savjeta su ministra upoznale sa projektom Future English, koji se uspješno realizovao u šest zemalja regiona Južnog Kavkaza”, navodi se u saopštenju.

Pojašnjava se da program koristi analitički pristup u cilju pružanja mogućnosti za kontinuirani profesionalni razvoj ministarstvima i nastavnicima, kako bi na najbolji način zadovoljili njihove potrebe za usavršavanjem, omogućavajući nastavnicima širom regiona da rastu kao praktičari i profesionalci.

“Nastavnicima engleskog jezika se nudi onlajn program stalnog profesionalnog razvoja koristeći inovativnu platformu onlajn Zajednice nastavnika”, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se dodaje, napravili i osvrt na dosadašnju saradnju koja je ocijenjena kao izuzetno uspješna, a kao posljednji primjer je istaknut petogodišnji program koji je nedavno završen, a koji se sastojao iz projekata „Škole za 21. vijek” i „Nastavnik za 21. vijek”.