23-07-2022

Nastavak pružanja besplatnog interneta crnogorskim školama

Ministarstvo prosvjete i Crnogorski Telekom dogovorili su nastavak saradnje na pružanju usluga besplatnog interneta crnogorskim školama.

Nastavak pružanja besplatnog interneta crnogorskim školama | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz Telekoma su saopštili da već 15 godina podržavaju obrazovni sistem Crne Gore kroz obezbjeđivanje besplatnog interneta za više od 200 osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova.

Kako su naveli iz te kompanije, u prethodne dvije godine u projekat je uključeno oko 150 područnih jedinica crnogorskih škola u ruralnim i prigradskim područjima.

Iz Telekoma su rekli da su taj način ustanove koje nemaju pristup fiksnom internetu dobile besplatan pristup mobilnom 4G internetu i brzom protoku podataka.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović istakao je da je nastavak saradnje sa Crnogorskim Telekomom posebno važan u trenutku kada je počela implementacija Strategije digitalizacije obrazovnog sistema.

On je naveo da je strateški cilj Ministarstva da svi objekti obrazovno-vaspitnih ustanova budu pokriveni internet signalom, kako bi svako dijete dobilo priliku da u objektu u kojem pohađa nastavu može pristupiti svim edukativnim sadržajima i resursima koje Ministarstvo obezbjeđuje učenicima.

“Vojinović je naglasio značaj kontinuranog rada na razvoju kritičkog mišljenja, posebno kada je u pitanju upotreba tehnologije, zbog čega je prepoznata potreba uspostavljanja kvalitetne saradnje i na ovom polju”, kaže se u saopštenju.

Direktor Sektora za razvoj servisa i digitalnu transformaciju u Telekomu, Dušan Banović, kazao je da tim projektom pokrivaju dva strateška cilja kompanije i Deutsche Telekom Grupe, čiji je dio.

„Prvi cilj je digitalna inkluzija mladih iz svih djelova zemlje i različitih socijalnih miljea, koji će na ovaj način dobiti pristup kvalitetnijem obrazovanju”, naveo je Banović.

S druge strane je, kako je rekao, podrška državi i školama u procesu digitalizaciji obrazovanja kroz pružanje pouzdane fiksne i mobilne infrastructure.

Banović je dodao da su, osim na tu temu, sa Vojinovićem razgovarali o drugim projektima, koji se odnose na podršku obrazovanju mladih kroz razvijanje digitalnih vještina i njihovu edukaciju o konzumiranju digitalnih sadržaja i ponašanju u onlajn prostoru.

Kako je rekao, očekuje da do kraja ove godine saradnju prošire i u tom dijelu.

U saopštenju se navodi da nastavak saradnje na projektu pružanja usluga besplatnog interneta školama, osim širenja interneta na nove područne jedinice i druge ustanove u skladu sa potrebama Ministarstva i obrazovnog sistema, podrazumijeva i nastavak dosadašnje saradnje.

"A to je pružanje usluge besplatnog interneta svim matičnim jedinicama osnovnih i srednjih škola, kao i predškolskim ustanovama, koje za to imaju tehničkih mogućnosti“, kaže se u saopštenju.

Iz Telekoma su rekli da će se dodatno, tamo gdje postoje tehničke mogućnosti, obezbijediti korišćenje TurboDSL-a i optike.