28-11-2019

Nastavlja se borba protiv devastcije Miločerskog parka

Sjutra će u Miločerskom parku sa početkom u 10 sati biti održan drugi protest protiv divlje gradnje i radova koje izvodi firma "Adriatic properties" grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Nastavlja se borba protiv devastcije Miločerskog parka | Radio Televizija Budva

Prvi protest koji je inicirao budvanski odbor URA, održan je u nedjelju, 24. novembra, okupivši mještane Pržna i Svetog Stefana, građane Budve, civilne aktiviste i ljude iz lokalne vlasti, koji su poručili da neće dozvoliti devastaciju Miločerskog parka.


Sa druge strane, menadžment kompanije "Adriatic Properties" reagovao je saopštenjem za javnost povodom održanog protesta u Miločerksom parku, tvrdeći da je na istom iznesen niz netačnih podataka.

"Prvi je da je gradnja počela bez prijave nadležnima. Taj navod nije tačan jer je gradnja prijavljena Minstarstvu održivog razvoja i turizma 1. novembra 2019. godine. Takođe, navedeno da je kompanija Adriatic Properties nema potrebne saglasnosti i dozvole što nije tačno. Istom Ministarstvu su saglasnosti dostavljene na vrijeme što će nadamo se i Minstartsvo, odnosno njihovi inspekcijski organi i utvrditi. S obzirom da djelujemo u skladu sa istim zakonom kao i organizatori protesta, treba znati da u skladu sa zakonom ne postoji građevinska dozvola za gradnju već prijava građenja koja je uredno predata nadležnom Ministarstvu. S obzrom da smo prijavu dali 1. novembra jasno je da su se stekli uslovi za početak gradnje, a u skladu sa važećom zakonskom regulativom", naveli su iz kompanije.


Što se tiče komunalija na koje se takođe pozivaju organizatori protesta, kako dodaju, oslobođeni su od plaćanja istih kao objekat od opšteg interesa, u skladu sa članom 239. Zakona o planiranju i izgradnji objekata.

"Što je ustaljena zakonska procedura za ovu vrstu objekata kako u našem slučaju tako kod drugih pravnih lica u Crnoj Gori koji grade slične objekte a na osnovu ovog Zakona. Što se tiče sječe stabala, kompanija Adriatic Properties je na osnovu rješenja Agencije za zaštitu prirode i životne sredine u skladu sa zakonom uradio elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu. Taj elaborat sadrži sve informacije u vezi sa tretmanom biljnih vrsta na lokaciji. Ukupno su bila objavljena četiri javna obavještenja kojima se pozivala sva zainteresovana javnost ( bez obzira na njihovu pripadnost ili unutrašnje uređenje: državne insitucije, opštinske insitucije, NVO sektor, pravna i fizička lica -uglavnom sve zainteresovane strane ) da se uključe u proces odobrenja ili osporavanja elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu", ističu u saopštenju.

Pored navedenog, kako dodaju, 18. januara ove godine održana je i javna rasprava na kojoj su se samo pojavili predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i predstavnici investitora, te je nakon sprovođenja svih neophodnih zakonskih procedura Rješenje o izdavanju saglasnosti za elaborat o uticaju na životnu sredinu zvanično izdato 13.02.2019. godine.

"Bitno je naglasti da će na istoj lokaciji i u objektu biti zasađeno preko 250 stabala drveća kao i 5,900 malog i žbunastog rastinja. Objekat koji gradimo ne predstavlja devastaciju Miločerskog parka, jer je predviđena gradnja na građevinskoj parceli, a ne na zaštićenom zelenilu, na lokalitetu označenom kao Lokacija 1 (UP1). Na toj lokaciji se već nalazio stari objekat „Kraljičina Plaža“, a novi objekat osim pozicije starog objekta pokriva: parking starog objekta, punilicu za gorivo sa pripadajućim podzemnim rezervoarom", kazali su iz kompanije "Adriatic properties".

Predsjednik budvanskog DPS-a Predrag Jelušić, potvrdio je navode kompanije "Adriatic propertis" koji gradi hotel “Kraljičina plaža” na Miločeru, da je 1. novembra ove godine prijavljena gradnja, te je time, kako je kazao, investitor ispunio sve zakonske uslove za početak radova, dodajući da je investitor bio dužan da dostavi prije gradnje i analizu postojeće hortikulture.


“Odnosno saglasnost nadležnih istitucija oko prostora i zaštitnog prostora odnosno konkretno samog dijela gdje se hotel pravi, što je urađeno. Postoje sva uredna prijava gradnje od 1. novembra ove godine i ne vidim nijedan razlog zašto bi se sada bilo koji projekat koji je po planu i koji je prošao zakonsku proceduru i stekao preduslove za početak gradnje bio osporavan na ovaj način kao što se sad dešava”, zaključio je Jelušić.

Blažo Rađenović, član Predsjedništva URA i član budvanskog odbora ove stranke, kazao je da ukoliko izostane reakcija od strane Vlade Crne Gore i njenog predsjednika Duška Markovića, zbog nelegalne gradnje i sječe stabala u Miločerskom parku od strane kompanije “Adriatic properties” budvanska URA će podnijeti krivičnu prijavu protiv premijera i svh odgovornih lica u ovom slučaju.

“Nećemo dozvoliti da Vlada uništava jedini preostali zeleni Kutak budvanske rivijere”, poručio je Rađenović.

Kako je objasnio, firma “Adriatik properties” uzela je u zakup ne i u vlasništvo kompleks Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu, podnijela zahtjev prema Opštini Budva za obračun i naplatu komunalija, koji je jedan od neophodnih akata za izdavanje rješenja o prijavi gradnje.

“Taj zahtjev je odbijen od strane Opštine Budva i firma “Adriatic properties”, nema pravo da počne sa izvođenjem radova i to iz dva osnovna razloga. Prvi je to što se od Upravnog suda čekao odgovor na zahtjev da Opština Budva bude stranka u postupku, a drugi je Deklaracija o zaštiti Miločerskog parka koju su potpisali svi odbornici u SO Budva, dakle i pozicije i opozicije”, napominje Rađenović.


Rađenović ističe i da shodno zakonu o izgradnji, Vlada može zaključkom odobriti izvođenje pripremnih radova za turističke komplekse sa 5 i više zvjezdica što, kako kaže, ovdje nije slučaj jer iz projekta izgradnje se jasno vidi da će ovaj kompleks u jednom dijelu imati stanove za prodaju.

Kategoričan je da ovakav scenario zajedno sa građanima neće dozvoliti i da će se boriti za očuvanje jedinog preostalog zelenog pojasa na budvanskoj rivijeri.

“Stabla borova, čempresa i drugih drveća koje su dželati do sad posjekli nisu stabla niti jedne političke partije već stabla svih građana Crne Gore i pripadaju samo njima. Mi ćemo pored krivičnih prijava koje planiramo da podnesemo ukoliko ne stopiraju dalju devastaciju Miločerskog parka nastaviti okupljanja i proteste sve dok ne zaustavimo ovaj zločin u prirodi. U krajnjem ćemo blokirati saobraćaj sa obje strane ulaska u Miločerski park”, poručuje Rađenović.

On je medijima juče dostavio i novi video material u kojem se vidi da su radovi u Miločerskom parku u toku i da su pod plaštom ugašene rasvjete kriminalci iz Adriatic properties i Vlade Crne Gore nastavili dalju sječu stabala u tom parku.



Podsjetimo, predsjednik Skupštine Opštine Budva, Krsto Radović, uputio je zvanični dopis u kome poziva predsjednika Opštine, Marka Carevića da podrži ssjutrašnji građanski protest za očuvanje Miločerskog parka.


"Prije svega, imajući u vidu da je Skupština Opštine Budva na sjednici održanoj 11. oktobra 2017. godine donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa radi zaštite i očuvanja Miločerkog parka, čije se odredbe moraju poštovati ovom prilikom pozivam Vas, kao izvršni organ Opštine koji je shodno Statutu odgovoran za izvršavanje zakona, drugih propisa i opštih akata, da uzmete učešće u navedenom protestu i time date doprinos očuvanju Miločerskog parka kao javnog dobra od izuzetnog značaja", navodi se u dopisu.

Iz lokalne samouprave je saopšteno da će predsjednik Opštine Budva Marko Carević učestvovati na građanskom protestu za obustavljanje gradnje u Miločerskom parku, a protestu će se, kako je saopšteno, pridružiti i odbornici Demokratskog fronta.

"Podsjećamo građane Budve da je naš odbornički klub glasao za Odluku o utvrđivanju javnog interesa radi zaštite i očuvanja Miločerskog parka 2017. godine, i kao principijelan politički subjekt niko ne treba da ima dilemu da ćemo podržati ovu inicijativu i građanski otpor devastaciji poslednje oaze neuništene prirode. Nas nema potrebe da poziva ni predsjednik Skupštine dopisima, ni koalicioni partneri putem medija, da podržimo ono što smo odavno prepoznali kao interes grada i građana, iako je prvi protest zakazan mimo konsultacija koalicionih partnera sa nama i iza leđa Demokratskog fronta”, navodedeno je u saopštenju, koje potpisuje šef Službe predsjednika Opštine Budva Nikole Jovanović.


"Možda neko misli da na ovaj način treba krenuti u predizbornu kampanju i koristiti borbu za zajednički interes za sitne političke poene, ali mi nemamo problem sa sujetom i bićemo na svakom mjestu gdje građani brane svoja prava i mislimo da je ovo dobar razlog da se okupimo, da zajedno pošaljemo snažnu poruku da ne želimo gradnju na tom lokalitetu i da ćemo učiniti sve da sačuvamo rijetko preostale zelene površine i zaustavimo dalju devastaciju Budve", zaključuje se u saopštenju.

Podsjetimo, Skupšina opštine Budva je u oktobru 2017. godine, jednoglasno usvojila Odluku o utvrđivanju javnog interesa radi zaštite i očuvanja Miločerskog parka, kojim se suprotstavljaju izgradnji novih i proširivanju kapaciteta postojećih objekata u ovom nekada elitnom hotelskom kompleksu.