22-06-2015

Navike kojima nesvjesno uništavamo vid

Jeste li znali da neke svakodnevne navike koje radimo rutinski mogu ugroziti vaš oči?

Navike kojima nesvjesno uništavamo vid | Radio Televizija Budva

Ako želite da sačuvate vid i da oči održite zdravima izbjegavajte sljedeće obrasce ponašanja.

1. Gledanje filmova na laptopu ili tabletu
Iako je praktično i zabavno, gledanje filmova, serija ili dugo čitanje s laptopa ili tableta je vrlo štetno za vaš vid.
Blizina ekrana koji je tek 20 do 30 centimetara udaljen od vašeg lica značajno umara i napreže oči zbog čega se mogu javiti i glavobolje. Napravite pauzu od 5 minuta i gledajte u daljinu.

2. Odlazak na sunce bez sunčanih naočara
Osim što šteti vašoj koži, UV zračenje vrlo je opasno i za vaše oči, te može uzrokovati razne bolesti.
Tokom kasnih proljećnih i ljetnih mjeseci, kada je UV zračenje najjače ne zaboravite da stavite sunčane naočare čija sočiva imaju adekvatnu zaštitu. Naočare nosite tokom ljeta čak i ako je polu-oblačno vrijeme.

3. Čitanje tokom vožnje
Duga vožnja može biti poprilično dosadna, ali umjesto čitanja pronađite sebi neku drugu zanimaciju za oči. Naime, tokom čitanja u vožnji vaše oči su konstantno u pokretu te se trude da uhvatite fokus.
S obzirom na to da se vaše ruke zbog vožnje stalno pomjeraju, oko se značajno umara i opterećuje dvostruko više nego kod običnog čitanja zbog čega možete osjetiti glavobolju i zamućen vid.

4. Premalo treptanja pred kompjuterom
Koliko vam se puta dogodilo da ste se tokom korištenja interneta, čitanja, igranja igrice ili pisanja na računaru 'zabuljili' u ekran i jednostavno zaboravili da trepnute.
Premalo treptanja isušuje oko i izaziva iritacije poput peckanja i svraba. Ako nakon korištenja računara često osjećate spomenute simptome nabavite vještačke suze - kapi koje štite i vlaže oko.

5. Premalo sna
Poznato je kako premalo sna može uzrokovati tamne i natekle podočnjake, ali ova vrlo loša navika šteti i vašim očima. Tokom noći, oči se regenerišu i odmaraju. Prekratak san tako oku ne dozvoljava da se 'odmori' i može uzrokovati sušenje i pucanje kapilara u oku.