23-08-2018

Ne, nakon kupanja ne morate mijenjati mokri kupaći kostim

Tokom ljetnjih dana zasigurno svi mrzimo presvlačenje kupaćih kostima,a da li je stvarno neophodno promijeniti kupaći odmah nakon kupanja u moru?

Ne, nakon kupanja ne morate mijenjati mokri kupaći kostim | Radio Televizija Budva

Sam taj ritual presvlačenja, a kabine su rjeđe od jeftinog piva na obali, prtljanje, petljanje, padanje na leđa, stavljanje nogu u krive otvore i preznojavanje, samo da bi navukli suv kupaći na sebe, apsolutno je zamorno.

Većina nas se i ne sjeća se da su nam zbog toga otpali bubrezi, stradali jajnici ili bešika. Plus, ovi današnji kupaći kostimi se suše brže nego što se i mi stignemo presvući. No, tu su i savjeti doktora.



Većina urologa savjetujuju to samo muškarcima kada je vani hladno, duva hladan vjetar ili je podloga plaže mokra ili hladna. Isto se savjetuje i ženama koje imaju česte upale mjehura.

Hladna voda ili rashalđivanje u mokrom kupaćem kostimu pridonosi padu imuniteta. Samim tim očekivali smo da će nakon svih tih argumenata uslijediti "presvlačenje, obavezno". Međutim kako smo saznali nije nužno promijeniti kupaći kostim, ali se preporučuje pojačana briga o ličnoj higijeni.

To podrazumjeva prozračna odjeća, izbjegavanje agresivnih sapuna i dezodoransa, a osjetljivije osobe trebaju povremeno primjenjivati lokalni probiotik.

Promjena kupaćih kostima preporučuje se trudnicama koje su sklonije cistitisima (upala bešike) i infekcijama.

Da zaključimo, nije potrebno mijenjati kuapće kostime odmah nakon kupanja u moru,samo ukoliko ste skloni urinarnim infekcijama ili ipak želite da napravite više fotografija sa plaže a da vam pritom kombinacije u kupaćem kostimu budu različite.