22-07-2015

Ne raditi od 11 do 16h

Vrućine drastično otežavaju rad na otvorenom, pa je shodno tome Ministarstvo rada i socijalnog staranja izdalo preporuke o radu pod takvim uslovima. Međutim, rad na visokim temperaturama nije regulisan zakonom, pa su radnici isključivo prepušteni odluci svojih nadređenih.

Ne raditi od 11 do 16h | Radio Televizija Budva

U preporukama, između ostalog, resorno ministarstvo poslodavcima preporučuje da zaposleni ne rade u periodu od 11 do 16 časova ukoliko proces rada to dozvoljava, a ako nije moguće prekinuti rad poslodavci su dužni da preduzmu sve mjere zaštite i zdravlja na radu.

Međutim, i pored tih upozorenja ekipa Dnevnih novina je zatekla brojne radnike na građevinama u Podgorici koji su prethodnih dana radili u veoma teškim uslovima, na temperaturi od oko 40 stepeni.

Iz Uprave za inspekcijske poslove je saopšteno da poslodavci imaju pravo da to zahtijevaju od svojih radnika jer rad zaposlenih na otvorenom na visokim temperaturama nije zakonski regulisan u zemljama u okruženju, a ni u zemljama Evropske unije.

"U većini zemalja, kao i kod nas, postoje samo preporuke, pa poslodavci u odnosu na njih preduzimaju odgovarajuće mjere. Po tom osnovu nije bilo prijava u Upravi za inspekcijske poslove. Poslodavac može biti kažnjen samo po osnovu prekršaja koji je propisan zakonom", piše u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove dostavljenom Dnevnim novinama.

Podsjećamo, predstavnici Unije slobodnih sindikata i Udruženja zaštite na radu apelovali su na nadležne da obavežu poslodavce da uvedu vanredne mjere i organizuju posao u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima. Posebno su, kako su naglasili, ugroženi zaposleni u građevinarstvu, na plantažama, u kamenolomima i plastenicima. Predlažu skraćivanje radnog vremena ili prestanak rada u najtoplijem dijelu dana.