04-01-2021

Ne smiruje se tlo u Petrinji: Novi zemljotres rano jutros

Seizmološka služba zabilježila je rano jutros prilično jak potres, magnitude 4.2 stepeni Rihtera, sa epicentrom dva kilometra sjeveroistočno od Petrinje.


Foto: Tanjug

Tlo u okolini Petrinje i dalje neprestano podrhtava, nakon razornog zemljotresa 29. decembra.

"Jako se osjetio ali sva sreća kratko", "trajalo je 5 sekundi", komentarisali su korisnici na servisu Evropsko mediteransko seizmološkog centra, prenosi Jutarnji.

Potres se osjetio širom središnje Hrvatske pa i u Sloveniji, piše Index.

“I noćas je na području Petrinje registrovano nekoliko potresa, od kojih je najjači bio u 4.20 sati. Magnituda potresa iznosila je 3,5 po Rihteru. Svi oni uslijedili su poslije razornog zemljotresa jačine 6,2 po Rihteru, koji je 29. decembra pogodio centralnu Hrvatsku, a čiji je epicenatr bio, takođe, kod Petrinje”, pišu hrvatski mediji.

Samo dan ranije isto područje pogodilo je više jakih zemljotresa od kojih je najjači bio 5.0 po Rihteru.

U potresu je prošlog utorka poginulo sedam osoba, a 27 ih je povrijeđeno. Pričinjena je velika materijalna šteta, prilikom koje je srušeno više od 2.000 objekata. Posljedice zemljotresa najviše su vidljive u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima, a mnogi su ostali bez domova. Tlo ne prestaje da podrhtava što stvara dodatnu neizvjesnost i teškoće, prenose portali.