28-08-2020

Ne spavajte s kosom vezanom u rep!

Svaka žena brine o izgledu svoje kose, a to objašnjava činjenicom da je kosa važan dio njihovog identiteta. I dok troše cijelo jedno bogatstvo na različite proizvode za kosu kako bi ona izgledala lijepo, samo trebaju obratiti pažnju na svakodnevne stvari koje nanose štetu njihovoj kosi.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Naime, spavanje sa repom čini veliku štetu vašoj kosu. Visoki rep može prouzrokovati gubitak kose jer on vrši pritisak na korijen vaše kose, a to postaje još gore kada spavate i pomičete glavu. Američka akademiju za dermatologiju sugeriše da izaziva pucanje vrhova i njeno ispadanje.

Osim toga čini vaše vrhove suvim i oštećenim. Nošenje konjskog repa dok spavate može dovesti do medicinskog stanja zvanog alopecija. Alopecija je stanje kod kojeg se kosa gubi sa svih ili nekih dijelova tijela. Stalno povlačenje može uzrokovati alopeciju jer šteti folikule vaše kose.

No ako prestanete spavati s konjskim repom kosa će se vratiti u normalu. Kada spavate kosu pustite ili je upletite u labavu pletenicu. Uvijek liježite sa suvom kosom jer je kosa jako ranjiva i osjetljiva dok je mokra i lako se može oštetiti.

Za lijepu kosu trebali biste izabrati pravu jastučnicu. Svilene jastučnice omogućiće vašoj kosi da se lako pomiče. Zadržite vlagu u spavaćoj sobi. Suv vazduh može učiniti i vašu kosu suvom, pa bi zbog toga trebali koristiti ovlaživač.


Izvor: Klix.ba