16-05-2022

Nedostatak parking mjesta u zoni DZ Budva, jedan od glavnih problema

Imajući u vidu da je parking prostor ispred JZU Dom zdravlja Budva nedovoljne površine za parkiranje velikog broja pacijenata, početkom godine održan je sastanak na kom su pored predstavnika ove zdravstvene ustanove, bili prisutni i predstavnici Parking servisa d.o.o i opštinskog Sekretarijata za komunalno stambene poslove na kom je zaključeno da se ovaj problem mora što prije riješiti.


Foto: Arhiva

Besplatno parkiralište ispred DZ Budva broji oko 60 parking mjesta i stalno je meta onih koji nemaju potrebu za uslugama ove Javne zdravstvene ustanove. To su najčešće turisti koji svoje automobile drže parkirane i po nekoliko dana.

Trenutno smo na pragu ljetnje turističke sezone, kada gužva u zoni oko Doma zdravlja kulminira, pa je na tu temu za TV Budva govorio direktor Nikola Božović koji je istakao da se ulažu svi napori da se pomenuta situacija što prije riješi.

"Da se kultiviše baš zbog problema nepropisnog parkiranja, parkiranja turista, kao i parkiranje stanara iz okolnih zgrada što dodatno otežava pristup, kako pacijentima koji bi trebali da koriste taj parking tako i zaposlenima", istakao je Božović u emisiji Polis.


Printscreen

U prošlosti je na pomenutom mjestu poatojao saobraćajni znak koji propisuje zabranu parkiranja za vozače koji nijesu kiorisnici usluga Doma zdravlja. Međutim, kako saznajemo u telefonskom razgovoru sa načelnikom Komunalne policije i inspekcije Darkom Čelebićem, isti je otuđen pa će na zahtjev biti ponovo postavljen od strane Sekretarijata za komunalno stambene poslove čija je to i nadležnost.

"Istina je da nema znaka, ali sada u ovim pregovorima već smo u odmakloj fazi jer mi taj parking kultivišemo kompletno, da ga ogradimo i da ima pristup. Međutim, tu ima više specifičnosti zato što pristup zgradi treba da ima vozilo Hitne medicinske pomoći. Moramo da obezbijedimo jednu traku za hitne intervencije, projekat se radi i nadamo se da će što prije parking privesti stvarnoj namjeni kako bi se izbjegle situacije sa gužvama, a znajući da ide turistička sezona gdje će gužve kulminirati kako na ovom parkingu tako i na ostalim širom grada", istakao je Božović.

Na parking površini iza Doma zdravlja obezbijeđeno je besplatno parkiranje u trajanu od sat vremena, međutim u periodu za nama koji je bio obilježen epidemijom gripa i pandemijom koronavirusa koji su izazvali velike gužve u ljekarskim čekaonicama to vrijeme nije bilo dovoljno, te su građani nerijetko bili prinuđeni da parking ipak plate.

"Sigurno da postoji nezadovoljstvo, ali mi gledamo da izađemo u susret građanima u saradnji sa Parking servisom sa tim što je taj prvi sat besplatan ali građani imaju tu naviku da parkiraju na drugom parkingu gdje nerijetko nema mjesta. Mi ćemo gledati da ovim potezom sistemski riješimo problem gdje će svi građani moći da parkiraju i da uđu na parking, a eliminisati eventualne turiste ili eventualne one koji ostavljaju svoja vozila par dana i više. Reagujemo ka Komunlnoj policiji i ka Parking servisu kako bi putem Pauk službe uklonili ta vozila, međutim to je na svakodnevnom nivou", kazao je on.

Iz Komunalne policije i inspekcije saopšteno je da oni čine sve iz domena njihove nadležnosti, te da sankcionišu nesavjesne vozače.

Ipak, kako je istakao načelnik Čelebić nisu u mogućnosti da sankcionišu propisno parkirano vozilo bez obzira na to iz kog razloga je parkiran u zoni Doma zdravlja.

Pauk služba dodaje radi cjelodnevno i odaziva se na žalbe, te uklanjaju nepropisno parkirane automobile.

Zaključuje da Komunalna policija i inspekcija bilježi dobre rezultate u sprovođenju svih mogućih mjera i radnji.

D.Č