12-03-2021

Nedostatak vitamina D može da prouzrokuje migrenu

Kada imate migrenu, jaka sunčeva svjetlost može prilično da vas iritira. Ali redovno skrivanje od sunčevih zraka može takođe da doprinese razvoju ovih glavobolja.

Nedostatak vitamina D može da prouzrokuje migrenu | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels, Andrea Piacquadio

Nizak nivo vitamina D koji naše tijelo proizvodi kada je izloženo sunčevoj svjetlosti povezano je sa migrenom, ali i drugim vrstama glavobolja.

Nekada se smatralo da nizak nivo vitamina D prouzrokuje samo rahitis koji oslabljuje kosti. Sve više dokaza ukazuje na to da nizak nivo ovog vitamina utiče na skoro svaki sistem organa u tijelu, samim tim i na mozak, piše CNN.

Iako su istraživanja koja dokazuju da nizak nivo vitamina D prouzrokuje migrenu nekoliko nedavnih studija bacilo je svijetlo na ovu povezanost.

Izvještaj predstavljen na sastanku Američkog društva za glavobolju otkrio je da 40 odsto ljudi sa migrenom ima nizak nivo vitamina D. Oni sa nedostacima takođe su razvili migrenu ranije u životu.

Druga studija, objavljena u časopisu“Journal of Headache Pain“, pokazuje da su migrene češće tako gdje je smanjeno izlaganje suncu, a samim tim i niskom nivou vitamina D.

Naučnici su nedavno otkrili da nekoliko moždanih područja, uključujući hipotalamus, koji je umiješan u neke vrste poremećaja glavobolje, ima receptore za vitamin D, kao i enzime koji pomažu da se pretvori u oblik koji naše tijelo može da koristi.

Ovo pomaže u objašnjavanju zašto bi nedostatak ovog vitamina mogao da doprinese bolovima u glavi, prenosi N1.

Ako se dokaže da je povezanost uzročno-posljedična, suplementi vitamina D mogli bi da postanu još jedna opcija liječenja za ljude sa migrenom.

Jedan istraživač je uspješno liječio dvije žene u postmenopauzi koje su imale hroničnu migrenu upravo dodacima vitamina D i kalcijuma. Jasno je da šire kliničko ispitivanje može da potvrdi ovu teoriju.

Ako patite od hronične migrene, razgovarajte sa svojim ljekarom o nivou vitamina D. Može vam preporučiti da uradite test za određivanje nivoa 25-hidroksivitamina D.

Ako imate manje od 20 ng / ml, imate nedostatak vitamina D. Nivoi od 20 do 30 ng / ml smatraju se niskim, a 30 do 74 ng / ml predstavljaju normalan opseg.

Budući da nas konstantno upozoravaju da zaštitimo kožu od sunca sklanjajući se od istog, a korišćenje krema za sunčanje se podrazumijeva, našem tijelu može biti teško da proizvede dovoljno vitamina D.

Kada je u pitanju hrana koja sadrži ovaj vitamin na listi su se našle namirnice poput mlijeka obogaćenog vitaminom D, pečurke i masna riba, prije svega losos i tuna.

Ukoliko ipak imate nizak nivo vitamina D, doktor može da preporuči ovaj vitamin kao dodatak ishrani.