03-05-2020

Nedovoljno maski i jednokratnih odijela za stomatologe

U ponedjeljak počinje da radi oko 350 stomatoloških ordinacija, ali uz dodatne mjere zaštite. Predsjednik Stomatološke komore Goran Mandić kaže za Radio Crne Gore da nemaju dovoljno hirurških maski i da im mantili za jednokratnu upotrebu uopšte nijesu dostupni.


Ilustracija (Foto: Pixabay)

Zato će, u ponedjeljak, uputiti zahtjev Montefarmu i Nacionalnom koordinacionom tijelu da im se omogući kupovina veće količine zaštitne opreme budući da su stomatoloske ordinacije veliki potrošači.

Do sada su hitne usluge pružale 192 ordinacije koje imaju ugovore s Fondom za zdravstvo.

"Uvjeren sam da su sve ordinacije spremne. Iz iskustva znam da stomatolozi vole da imaju zalihe u stomatološkom materijalu, s druge strane Komora je obezbijedila svim stomatolozima zaštitne vizire, najviše od strane Tehnopolisa. Stomatološkim sestrama komora je kupila zaštitne naočare, a što se tiče zaštitnih maski kojih smo dobili vrlo malo, proslijedili smo podjednako svim ordinacijama", kazao je Mandić.

Problem je što stomatolozi nemaju dovoljno maski i uopšte im nijesu dostupni mantili za jednokratnu upotrebu.

"Zato ćemo već u ponedjeljak uputiti zahtjev Montefarmu i Nacionalnom koordinacionom tijelu da nam se omogući kupovina veće količine zaštitne opreme", kazao je on.

Komora je izradila upitnik za pacijente i protokol rada u ordinacijama tokom epidemije Kovida 19. Dobila je smjernice IJZ-a, koje se u najvećoj mjeri poklapaju sa dosadašnjim standardima. Međutim, mjere opreza za vrijeme pandemije, zahtijevaju korak dalje. Posebno se mora voditi računa o higijeni prostora.

"Za razliku od dosadašnjeg rada, postavljaćemo otirače na ulazu u stomatološke ordinacije, natopljene higijenskim i dezinfekcionim sredstvima. U Čekaonicama će biti samo po jedan pacijent koji će dolaziti bez pratioca, po mogućnosti, biće obavezna dezinfekcija ruku na samom ulazu, kao i po izlasku iz ordinacije. Praviće se pauza po 15 minuta između pacijenata kako bi se sterilisale površine stolica", kazao je doktor Mandić.

Po preporuci NKT-a stomatološke ordinacije će morati da funkcionišu po sistemu obaveznog zakazivanja pregleda.


Izvor: Portal RTCG