27-07-2020

Nekoliko MZ iz Budve traži poništenje Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji objekata

Nekoliko mjesnih zajednica iz Budve obavještava javnost da od Duška Markovića, predsjednika Vlade i v.d. ministra održivog razvoja i turizma, zahtijevaju da iz predloga dnevnog reda VIII Sjednice Prvog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2020. godini povuče Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Ovaj predlog podržale su mjesne zajednice: Sveti Stefan, Reževići, Buljarica, Babin Do i Brajići.


Zahtjev za poništenje prenosimo u cjelosti:

Poštovani, zahtjevamo da povučete iz predloga dnevnog reda VIII Sjednice Prvog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2020.godini, Pedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Obrazloženje:

Predlog zasnivamo na sledećem:

-Mijenjate član 139 na način da iz istog izbacujete jedinu mogućnost koju su građani imali u vezi provjere revidovanog glavnog projekta i njegove usklađenosti sa UT-uslovima, odnosno izbrisali ste mogućnost iz važećeg člana 139 stav 2.Postupak oduzimanja licence može pokrenuti svako zainteresovano lice.

-Građanima oduzimate tu mogućnost.

-Mijenjate čl.216 stav 1, riječi: "u roku od 36 mjeseci" zamjenjuju se riječima : "u roku od 48 mjeseci". Navedenom izmjenom, važeći rok za usvajanje Plana generalne regulacije, koji vam ističe za manje od 3 mjeseca, produžavate za četiri godine, što je dokaz koliko ste neozbiljno postupili u skladu sa važećim zakonom, odnosno koliko poštujete građane Crne Gore, kada predlažete da se rok pomjeri za nove četiri godine.

-Dodajete novi član 218a: Izdavanje urbanističko-tehničkih uslova u prelaznom periodu. Ovim članom dajete mogućnost Vladi da može( a ne mora) da se izda urbanističko-tehničke uslove za izgradnju hotela, turističkkog naselja odnosno turistički rizort, do donošenja Plana generalne regulacije (znači u periodu od naredne četiri godine), na zemljištu koje je u državnom i privatnom vlasništvu koje nije detaljno planski razrađeno, u skladu sa Pravilnikom o bližem sadržaju i formi planskog dokumenta, kriterijumima namjene površina, elementima urbanističke regulacije i jedinstvenim grafičkim simbolima.

Znači, predlažete da se hoteli, rizorti i sl. ne grade na osnovu detaljnog planskog dokumenta (kao što je to praksa u ostatku svijeta), koji se usvaja po zakonom propisanoj proceduri, koji predstavlja zakon jednak za sve korisnike prostora za koji se planski dokument donosi, već da se hoteli, rizorti i sl. grade fakultativno po volji Vlade, bez detaljne razrade prostora, na osnovu pravilnika!!!

-Dodajete novi član 218b kojim, mijenjate namjenu usvojenih planskih dokumenata, suprotno proceduri koja je zakonom definisana za izmjene i dopune važećih planskih dokumenata, na koji način izmjenom zakona, dajete mogućnosti da vežećim planom određenu namjenu za stanovanje i poslovne djelatnosti mijenjate sa namjenom hiteli, i ovu i ovakvu izmjenu oročite da važi do donošenja Plana generalne regulacije, za period naredne četiri godine.

Poštovani vi ste na pitanje poslanika Aleksandra Damjanovića na premijerskom satu, prije dva dana, u tri navrata utvrdili da su planovi u Budvi važeći, ali neadekvatni, rekli ste neistinu, svi planovi u Budvi su istekli, nevažeći, a vi ih na sajtu ministarstva držite kao važeće i opština izdaje, zbog toga, dokumentaciju za izgradnju objekata na osnovu nevažećih planova.Kao dokaz dostavljamo vam presudu Upravnog suda U.br.2409/18 kojom je poništeno rješenje glavnog državnog arhitekte izdato 2018. godine jer je isto izdato na osnovu DUP-a Bečići koji je prestao da važi 2014. godine.

Dostavljeno:

-Naslovu.
-Predsjedniku Skupštine Crne Gore.
-Poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore.
-Inžinjerskoj komori Crne Gore.
-Ambasadama u Crnoj Gori.
-Medijima

Uz tekst zahtjeva dostavljene su i fotografije potpisa:


Sveti Stefan


Reževići i Buljarica


Brajići


Babin Do