12-12-2019

Nekoliko zdravih jutarnjih navika

"Po jutru se dan poznaje", kaže stara poslovica koju smo imali prilike čuti još kao djeca, no da li je zaista većina nas svjesna istinitosti te rečenice? Od jutra nam sve i zavisi, ako je početak dana lijep najvjerovatnije ćete se tako i vi osjećati u ostatku dana, ako je pak, jutro stresno i ispunjeno nezdravim navikama, veće su šanse da i vi budete nezadovoljniji tokom dana. Primjenite neki od savjeta koje vam donosimo dalje u tekstu kako bi poboljšali jutarnje životne navike.


Foto: ilustracija/didikmani.com


Duboko udišite vazduh

Ujutru, nakon spavanja otvorite sve prozore u kući, glavu izbacite vani i duboko dišite 10 minuta. Pritom bi bilo dobro da sami sebe podsjetite da ste živi, zdravi i sretni. Ako jutro počnete sa pozitivnim stavom, tokom dana ćete biti otporniji na negativne vibracije koje vas sigurno očekuju.

Istezanje

Nagli pokreti nakon spavanja mogu prouzrokovati probleme jer je tijelo pomalo tromo kad se probudite. Kako se to ne bi dogodilo, nakon jutarnje higijene, obavezno uradite vježbe istezanja. Ako ne znate kako se rade, svakako na internetu možete naći pregršt savjeta i korisnih informacija o tome.

Trenirajte

Nakon istezanja, tijelo nagradite vježbanjem. Ako odradite trening prije nagomilavanja obaveza, učinili ste pravu stvar. Vježbanje pojačava lučenje tzv. hormona sreće, pomaže vam da se razgibate i vedri započnete dan. Naravno, vježbanje utiče i na zdravlje, a i na vitku liniju. Za jutarnji trening dovoljno je i 15 minuta, a možete odabrati trčanje ili nešto drugo šta vam odgovara.

Toplo-hladan tuš

Nakon treninga, skočite pod tuš i naizmjenično se tuširajte toplom i hladnom vodom. To će poboljšati vašu cirkulaciju, i potpuno vas razbuditi i napuniti energijom. Nakon toga, ako želite, možete kožu počastiti hranjivim mlijekom za tijelo.

Doručak prije kafe

Možda je šolja kafe i cigareta vaš mali ritual kad ustanete, ali ne bi trebalo da ih konzumirate ujutro na prazan stomak. Svima je poznato koliko je doručak važan, on je podloga za cio dan. Doručkujte u miru i bez žurbe. Integralne žitarice s jogurtom i voće su dobar izvor energije.

Planirajte

Najviše problema ujutru ljudi imaju zbog lošeg upravljanja vremenom. I za to postoji poslovica koja kaže da je organizacija pola posla. Sav jutarnji stres proizlazi iz žurbe i kašnjenja. To je nešto šta možete izbjeći ako se dobro organizujete. Prije spavanja napravite raspored za sutrašnji dan. Tako ćete ujutru imati vremena da uradite sve navedene savjete. Naravno, potrebno je vrijeme da usvojite nove navike, ali nemojte odustajati. To su navike od kojih ćete biti bolje raspoloženi, aktivniji, odmorniji, zdraviji i ljepši.
Izvor: cosmopolitan