14-12-2019

Nema vakcina protiv gripa, već potrošeno 22.700 dozaU

U domovima zdravlja u Crnoj Gori već nekoliko dana nema vakcina protiv gripa jer je potrošeno 22.700 doza koje je putem tendera nabavila apotekarska ustanova Montefarm i isporučila početkom novembra.14. 12. 2019 - 09:13Autor: KodexNema vakcina protiv gripa, već potrošeno 22.700 dozailustracija

Nema vakcina protiv gripa, već potrošeno 22.700 dozaU | Radio Televizija Budva

Iz Instituta za javno zdravlje za Dan je saopšteno da su u većini domova zdravlja i zdravstvenih stanica u državi planirane količine vakcina koje su namijenjene za populaciju u povećanom riziku od obolijevanja i komplikacija gripa pri kraju ili su negdje već potrošene.

Tokom prošle sezone od virusa gripa preminulo je 28 građana.

“Prateći dinamiku kretanja vakcinacije tokom ove sezone i analizirajući podatke sa terena, Institut za javno zdravlje Crne Gore je još polovinom novembra mjeseca tražio od zdravstvenih ustanova na primarnom nivou zdravstvene zaštite dostavljanje izvještaja o eventualno potrebnim dodatnim dozama vakcine kako bi se pokušao pronaći način za nabavljanje dodatnih količina vakcine i osigurala optimalna zaštita i za one osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija infekcijom virusom gripa A koje nisu stigle na vrijeme da budu vakcinisane. Iako je sezona obolijevanja počela, a situacija na međunarodnom tržištu takva da se radi o trenutno deficitarnom imunobiološkom preparatu, na dobrom smo putu da tokom naredne sedmice bude obezbijeđena i dodatna količina vakcina”, ističu iz Instituta, prenosi Dan.

Navode da je naručeno 22.700 doza vakcine protiv gripa, a očekuje se isporuka još oko 3.000 doza za koje su iskazali potrebu domovi zdravlja.

“Poređenja radi, prethodne sezone je ukupno utrošeno oko 17.700 doza, dok se ove godine očekuje porast broja vakcinisanih protiv gripa za preko 46 odsto, pri čemu posebno raduje znatno veći broj hronično oboljelih, lica u kolektivnom smještaju, kao i zdravstvenih radnika na odjeljenjima u kojima se liječe najmlađi pacijenti i pacijenti sa najtežim bolestima i stanjima, a koji su se vakcinisali protiv gripa”, saopštili su iz Instituta.

Tokom prošle sedmice Institutu je prijavljeno 15 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 2,4/100.000 stanovnika.

Izvor: Kodex