03-02-2022

Nemanja Zenović za Portal: Nagrada je kruna četvorogodišnjeg rada u OK Budva

Direktor Odbojkaškog kluba „Budva“ Nemanja Zenović dobitnik je zlatne plakete za najboljeg sportskog radnika u našem gradu u prethodnoj godini. U intervjuu za portal RTV Budva Zenović je sumirao utiske povodom ovog priznanja, najavio buduće aktivnosti i projekte kluba, a kazao je i nešto više o položaju odbojke u Crnoj Gori i regionu.


Sa dodjele priznanja, Foto: Nikola Todorović

"Želim da se zahvalim svim klubovima, kolegama koji su me kandidovali za ovu nagradu i komisiji koja je donijela konačnu odluku", ističe naš sagovornik na početku razgovora.

Od strane lokalne samouprave juče ste dobili priznanje za najboljeg sportskog radnika Budve u prethodnoj godini. Koliko Vam ova nagrada znači?

- Ova nagrada za mene ima veliki značaj i smatram je krunom mog četvorogodišnjeg rada u klubu. Kao što znate, 2018. godine je sve počelo. Imali smo veliki zadatak pred nama, da odbojku u Budvi vratimo tamo gdje joj je mjesto, u sam vrh budvanskog i crnogorskog sporta. Nije to bio nimalo lak zadatak, s obzirom da je klub bio jedno vrijeme u prekidu. Počeli smo od nule, nismo imali nijednog polaznika odbojke, seniorskog igrača i rekvizit. Mnogo stvari se uradilo za nepune četiri godine. Od toga da naša škola odbojke sada broji preko 150 djevojčica i dječaka, kojima je objezbijeđena besplatna škola odbojke, kao i najbolji mogući uslovi za rad - od trenera, dvorane, rekvizita, otvorenog odbojkaškog igrališta koji se koristi u ljetnjim mjesecima. Istovremeno se formirao prvi tim, a isto kao i sa mlađim selekcijama, sve je počelo od nule.


Seniorski tim u sezoni 2021/22, Foto: OK Budva

U tri godine smo izašli na evro-scenu, u Budvi su gostovale neke od najboljih evropskih ekipa, vlasnici smo tri titule prvaka Crne Gore i tri kupa Crne Gore, organizovali smo finale Kupa na veoma visokom nivou, vratili publiku i navijače u dvoranu. Naš trud i rad su prepoznali privrednici iz našeg grada i okruženja, tako da klub sada ima pul sponzora sa kojim se ponosi. Finansijski momenat kluba nikad nije bio doveden u pitanje, vodi se računa o svakom uloženom euru. Marketing kluba funksioniše na visokom nivou, što potvrđuje prošlogodišnje brendiranje našeg autobusa BUDVAvolley, koji je konstantno prisutan na našim drumovima.

Odbojkaši Budve su već nekoliko godina dominantni na domaćoj sceni, a klub ste koji je najviše prikazao i u aktuelnoj sezoni. Koje ste glavne ciljeve postavili za 2022. godinu, kada su u pitanju rezultati, ali i ostale klupske aktivnosti?

- Kao i uvijek, naši ciljevi su najviši, a to su titula prvaka Crne Gore, Kup i izlazak na evro-scenu. U 2022. godini veliki akcenat stavljamo na rad sa igračima iz našeg pogona, tačnije igračima koji stasavaju i razvijaju se u našem klubu. Sada nas očekuje završnica prvanstva i Kupa, tako da je fokus stručnog štaba i ekipe usmjeren ka tom dijelu. Kada se to završi, sješćemo i vidjeti na koga možemo računati za iduću sezonu.

Pored odilčne muške seniorske ekipe u OK Budva se kvalitetno radi i sa ženskom selekcijom koja trenutno igra Drugu ligu Crne Gore. Kakvi su planovi na tom polju?

- Paralelno sa muškom djecom, veoma kvalitetno radimo na razvoju ženske ekipe. Imamo jako dobre rezultate sa našim najmljađim djevojčicama, što nas jako raduje. Klub je postavio cilj da u naredne dvije godine imamo i mušku i žensku seniorsku ekipu u Prvoj crnogorskoj ligi.


Ženski tim, Foto: portal RTV Budva/M.S.

Smatramo da je veliki potencijal u ženskoj odbojci, zato veliki akcentat staljamo i na njihov razvoj. Zaista mogu da se pohvalim da imamo sjajnu generaciju djevojčica, za kratko vrijeme, što me čini jako srećnim.

Na području naše opštine u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji aktivne su četiri ekipe, a Budva je grad koji je i u širim okvirima prepoznatljiv po odbojci. Kako vidite trenutno stanje na odbojkaškoj sceni u Budvi i šta treba učiniti kako bi ovaj sport eventualno doživio veću ekspanziju?

- Raduje me činjenica da na teritoriji opštine Budva postoje dva odbojkaška kluba, u kojima trenira veliki broj djece. Činjenica je da je ženska odbojka u velikoj ekspanziji, kako kod nas tako i u cijelom svijetu, dok sa muškom nije takav slučaj. Zato se trudimo da što više dječaka zainteresujemo za odbojku, jer su im nekako drugi sportovi privlačniji. To nije lak proces, ali svi zajedno moramo raditi na animaciji muške dijece. Smatram da se u našem klubu jako kvalitetno radi, imamo pet trenera mlađih selekcija. Naša djeca treniraju u Mediteranskom sportskom centru, staroj i novoj osnovnoj školi, a u ljetnjim mjesecima na otvorenim terenima "Budvanske rivijere" koje smo opremili samo za odbojku. Mogu sa sigurnošću reći da se klub maksimalno trudi da stvori što bolje uslove za napredak naših najmlađih.

Regionalno povezivanje na primjeru vaterpola ili košarke je isto tema o kojoj se ponekad govori u kontekstu podizanja kvaliteta odbojke na ex-yu prostoru. Koliko smo trenutno blizu ili daleko od takvih inicijativa?

- Od raspada zajedničke države sa Srbijom 2006. godine, mislim da je odbojka najviše izgubila. Do tada smo imali jednu jaku, moćnu ligu, sa velikim brojem kvalitetnih klubova. Sada je to puno drugačije i svake godine pokušavamo da nađemo rješenje. Postoji jako puno problema i prepreka ka nekoj zajedničkoj ili regionalnoj ligi. Postoji MEVZA liga, u kojoj igraju klubovi sa područja Slovenije, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Bosne. Imali smo izgledne šanse da se priključimo toj ligi prije dvije godine, ali nas je nažalost situacija sa COVID-om spriječila. Sada je sve to neizvjesno, znajući da za takvu ligu trebaju mnogo veća finansijska sredstva u odnosu na ona sa kojima mi raspolažemo u ovom trenutku. U toj ligi se takmiče klubovi sa mnogo većim budžetima od našeg. U što skorijem vremenu treba da iniciramo pokretanje neke regionalne lige gdje bi se uključilo par država.


Meč Lige šampiona: Budva - Mladost Zagreb, oktobar 2021., Foto: OSCG

To neće biti lak posao, znajući da Srbija i Hrvatska imaju dosta jače lige od naših, i pitanje je koliko će njima to biti interesantno, pogotovo zbog finansijskog momenta. Moje mišljenje jeste da je ključni faktor u svemu tome, sponzor. Sponzor koji bi pokrio troškove putovanja, smještaja, organizacije utakmica... Jeste činjenica da mi svake godine izlazimo u Evropu, ali to je mali broj utakmica, sa nekom jačom ligom dobili bi mnogo toga.



M.S.