26-06-2021

Neophodno napraviti registar podstanara

U Crnoj Gori je neophodno uraditi registar podstanara, odnosno popisati sve podstanarske porodice, jer se jedino tako može ozbiljno pristupiti tom ogromnom problemu, ocijenili su iz crnogorskog Udruženja podstanara Moj dom.

Neophodno napraviti registar podstanara | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

Iz Udruženja su kazali da je socijalna politika stambene izgradnje u Crnoj Gori katastrofalna i da se mora pod hitno mijenjati u korist države i građana bez riješenog stambenog pitanja.

„Kao prvo, neophodno je uraditi registar podstanara. Samo na taj način ćemo imati pravu sliku i veličinu ovog problema, precizno locirati problem i pristupiti njegovom rešavanju“, navodi se u saopštenju Udruženja.

U Udruženju smatraju da je neophodno prvo popisati sve podstanarske porodice u Crnoj Gori.

„Sve mimo toga ukazuje na neodlučnost ili u najgorem slučaju nemanje želje da se problem počne rješavati. Država mora položiti ovaj ispit. Najmanje je bitna politika. Bitna je najugroženija grupa građana koja je potpuno zaboravljena od vlastite države“, poručili su iz Udruženja.

U Udruženju tvrde da je Crnoj Gori katastrofalno loša socijalna stambena politika.

„Minimum 18,6 hiljada domaćinstava od ukupno 192 hiljade, žive kao podstanari. Skoro svaki šest iili sedmi građanin Crne Gore je podstanar. To je samo jedan od dokaza loše socijalno stambene politike“, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli, socijalne stanogradnje skoro pa i da nema.

„Sva stanogradnja u posljednjih 30-ak godina bila je prepuštena tržtištu, odnosno tajkunima koji su gradili zgrade sa nerealno visokim cijenama nekretnina“, tvrde u Udruženju.

Zbog odsustva države na tom polju, privatni investitori su, kako su naveli iz Udruženja, preuzeli kompletno tržište nekretnina.

„Iz nejasnih razloga država se odrekla ozbiljnih finansijskih prihoda. Umjesto da ubira dobar dio kolača sa tržišta nekretnina, država je dozvolila da nekoliko privatnih investitora diktiraju tržište nekretnina i ubiraju najljepše plodove“, kazali su iz Udruženja.

Država, kako tvrde, mora uzeti kontrolu nad stambenom izgradnjom.

„Na taj način će država puniti svoj budžet, uticati na cijene nekretnina i njihovo rentiranje i pokazati da brine iskreno za svoje građane. Na taj način bi se broj podstanara u nekoliko narednih godina sveo na prihvatljivu brojku“, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja su dodali i da Vlada donosi uredbe o pomoći najugroženijim stanovnicima države, pritom direktno isključujući podstanare iz mogućnosti da se paket pomoći odnosi i na njih.