15-12-2022

NGO BIOM: Preduzetništvo je stil života

Preduzetništvo je stil života, to znaju mnogi uspješni preduzetnici i preduzetnice, a tako glasi i naziv projekta koji realizuje NGO BIOM - Business Improvement Organisation Montenegro.

NGO BIOM: Preduzetništvo je stil života | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/arhiva

Živjeti preduzetničkim stilom života ne znači nužno baviti se biznisom i pružanjem komercijalnih usluga, međutim ovakav stil života prirodno nas dovodi do uvećanja prilika, prihoda i bolje finansijske situacije.

Biti preduzetnik/ca znači biti preduzimljiv u onome šta radite, šta god to bilo. Možete se baviti muzikom, plesom, crtanjem, sportom, poljoprivredom, naukom a da pritom u svom domenu budete izvrsni preduzetnici/ce.

Preduzetnički stil života je kada individua sebi postavlja visočije ciljeve i preduzima korake i akcije svakoga dana, koje su neophodne da bi do njih i došla. Bez obzira na prepreke, uspone, padove i brzinu prelaženja koraka i osvajanja ciljeva. Bez obzira na polaznu tačku, jer manje više svi krećemo od nule,
preduzetnik/ca želi svakoga dana biti barem 1% bolji/a u onome šta radi i onome što jeste, bio on fudbaler, kontrabasista, naučnik, biznismen, karatista, poljoprivrednik, recepcioner ili investitor.

Preduzetnik/ca nikada ne odustaje. „Ko odustaje nikada ne pobjedi, a pobjednik nikada ne odustaje“ – Misli i obogati se, Napoleon Hill Neke od važnih karakteristika preduzetničkog stila života su vizija, misija, cilj, strpljenje, rad, istrajnost,
upornost i konstantan rad na sebi – cjeloživotno učenje.

„Ja znam da ništa ne znam“ - Sokrat, ovo su riječi koje preduzetnik/ca mora ponavljati svakoga dana, da ne bi zaboravio/la da uvijek može naučiti, istražiti, saznati još neku vrijednu informaciju ili steknuti vrijednu vještinu, koja će unaprijediti njega, proizvode njegovog rada i prirodno uvećati njegove prilike i finansijska primanja.

Upravo odatle dolazi moto BIOM tima „Nauči danas, za bolje sjutra“, koji se ovaj tim trudi da prenese na druge kroz sve svoje aktivnosti, pa tako i kroz pomenuti projekat.

„Preduzetništvo je stil života“. U okviru ovog projekta organizovane su razne aktivnosti. Održana su tri praktična treninga/edukacije na temu preduzetništva na Univerzitetu Donja Gorica i ono čemu su oni najviše bili posvećeni, kreiran je
digitalni biznis informator (biznisinformator.com) u kome se nalaze gotovo sve vrste finansijskih i nefinansijskih podrški koje preduzetnici (pogotovo mladi i žene) mogu ostvari u Crnoj Gori.

Jedan od prepreka i problema razvoja preduzetništva je i nedostatak kvalitetnih informacija, te zbog toga na biznis informatoru možete pronaći sve najvažnije informacije o mogućnostima koje mogu unaprijediti vaš preduzetnički put.

Pored toga tu su i neizostavne emisije na YouTube kanalu BIOM TV, u kojima ćete direktno od predstavnika ključnih institucija i organizacija za razvoj preduzetništva čuti kako te prilike možete
iskoristiti, dok od iskusnih predavača možete učiti o osnovnim vještinama koje su neophodne za uspjeh u preduzetništvu.

Ovaj tim je u proteklom periodu vrijedno i pažljivo radio da bi se sve važne informacije sakupile i organizovale u preglednom i pitkom formatu, te vjerujemo da će vam ovaj informator i video emisije biti od velike koristi.

Aktivnosti koje je NGO BIOM sprovela u okviru projekta „Preduzetništvo je stil života“ su dio međunarodnog projekta „BY LEAP – BALKANS YOUTH: LINKING EDUCATION, ABILITIES AND
PARTNERSHIP POTENTIAL IN REGIONAL EMPLOYMENT PRACTICE“, koji je finansiran od strane Evropske Unije, a koji se sprovodi u saradnji sa lokalnim partnerima Studentski Biznis Centar sa UDG-a.