23-02-2022

Nijedan proizvođač ne može Evropi u kratkom roku zamijeniti ruski gas

Ni Katar ni druge zemlje-proizvođači nemaju kapaciteta da Evropi zamijene ruski gas tečnim prirodnim gasom (LNG) ako snabdjevanje bude prekinuto zbog sukoba Rusije i Ukrajine, upozorio je ministar energetike Katara, Saad Al-Kaabi.

Nijedan proizvođač ne može Evropi u kratkom roku zamijeniti ruski gas | Radio Televizija Budva

Foto: pexels.com/ilustracija

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su u utorak nakon što je Moskva priznala dvije proruske odmetnute regije na istoku Ukrajine i poslala postrojbe na to područje u "mirovnu" misiju.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i evropski saveznici spremaju se uvesti nove sankcije Rusiji, koje bi mogle obuhvatiti i ruski gas i prekinuti snabdjevanje Evrope tim energentom, prenosi SEEbiz.

Vašington se proteklih sedmica raspitivao kod velikih proizvođača mogu li Evropi zamijeniti ruski gas.

"Udio Rusije u snabdjevanju Evrope iznosi, čini mi se, 30 do 40 odsto. Nijedna zemlja ne može zamijeniti takav obim, za tako nešto nema kapaciteta u LNG-u", rekao je al-Kaabi novinarima na konferenciji o gasu u Dohi.

On je objasnio da je većina LNG-a vezana jasnim dugoročnim ugovorima i i odredištima. Zato je gotovo nemoguće u kratkom roku zamijeniti takvu količinu gasa.

Katar spada među najveće proizvođače tečnog gasa u svijetu i dugoročnim je ugovorima uglavio prodaju većine gasa kupcima u Aziji, iako dio prodaje i Evropi.

Al-Kaabi je kazao da bi na Stari kontinent prema sklopljenim ugovorima mogli preusmjeriti samo deset do 15 odsto prodatog gasa.

"Ne radi se o tome da to nije ugovoreno, postavlja se pitanje može li se preusmjeriti. Većina gasa vezana je uz dugoročne ugovore, a preusmjeriti bi se moglo vjerovatno deset do 15 odsto", rekao je Al-Kaabi.

Dodatni problem su ograničeni kapaciteti evropskih terminala za prihvat tečnog gasa iz SAD-a i drugih velikih proizvođača, napominje Reuters.