29-11-2021

Nina, Ljubo i Luka: Trojka srećan broj Vukićevića

Vijest da su u Budvi rođene trojke, odjeknula je 28. aprila prošle godine, trostruka sreća osmijehnula se porodici Vukićević, kada su postali bogatiji za čak tri člana, dva dječaka i djevojčicu. Danas Nina, Ljubo i Luka imaju godinu i sedam mjeseci, a mama Jamsina je za naš portal otkrila, da je život sa ovo troje mališana bučan i pun ljubavi. Ali kome bi to smetalo? Ljubav neka buči. O roditeljstvu i životu sa sada već čuvenim budvanskim trojakama za portal RTV Budva, govorila je ova srećna mama.Foto: privatna arhiva

Život se promijenio iz korijena

"Mislim da svaku ženu roditeljstvo promijeni u većoj ili manjoj mjeri. Kod mene je ta promjena počela saznjanjem da nosim tri života u sebi, pa sam samim tim od početka trudnoće imala veću odgovornost, ali i svojevrstan teret i brigu da li će sve proći kako treba. Definitivno je njihovo rođenje moj život i pogled na život promijenilo iz korjena", kazala je.

Svoju pomoć oko odgajanja trojki, nesebično su kako Jamsina ističe jednako pružili svi najbliži, rame uz rame sa njom bezrezervno ipak uvijek je suprug Milan.

"Moram da kažem da imam tu sreću da od prvog dana imam bezrezervnu podršku supruga Milana. Nas dvoje dijelimo sve obaveze i on ravnopravno učestvuje u podizanju naše djece. Takođe, velika je sreća što i on i ja imamo roditelje, brata i sestre koji su nam ogromna podrška i pomoć. Svi funkcionišemo kao jedan veliki tim kome je glavni cilj da njih troje imaju srećno djetinjstvo", priča mama Jasmina za naš portal.

Borba za maminu pažnju i sestrinska ljubav prema braći

"Još uvijek su u fazi borbe za moju pažnju, tako da su uglavnom na mene usmjereni, a ne jedno na drugo. Vjerujem da će ta specifična povezanost koja važi za jednojajčane blizance dječacima doći vremenom, a djevojčica već sada pokazuje vezanost za njih dvojicu. Dok su bili manji nijesu puno reagovali na plač brata ili sestre, sada se već situacija mijenja jer kako rastu postaju svjesniji da će udruženim snagama lakše doći do svog cilja", istakla je.

Da su Vukićevići dobili trojke, nije odjeklnulo samo Budvom, već i cijelom Crnom Gorom, a sa pozitivnim i dobronamjernim komentarima suočeni su skoro svakoga dana.

"Ljudi nas svakodnevno zaustavljaju da čestitaju, da djeci požele dug i srećan život, svima su interesantni. Izdvojila bih reakciju druge djece kada shvate da su sve tri bebe bile u jednom stomaku, njima je to jako zabavno", sa osmijehom priča ova mama.


Foto: Pexel

Sve majke imaju iste brige

"Mislim da svaka majka, imala jedno ili viže djece, ima slične brige. Tako da se sa te strane ne razlikuje puno, ja ili mame koje su rodile jedno dijete. Razlika je u tome što kada se u isto vrijeme rodi više od jedne bebe fizički je napornije da se odradi sve što se inače radi oko jedne bebe. Pod tim podrazumijevam hranjenje, presvlačenje, kupanje... Često su to i bebe koje su prijevremeno rođene pa su samim tim i sitnije od terminskih beba, zahtijevaju malo više njege i pažnje, pa to zna da bude stresno za prvorotku koja nije imala iskustva sa bebama", priča ona.

Jutra u njihovom domu počinju buđenjem Nine, Ljuba i Luke, a oni iako mali mama Jasmina u šali kaže ipak znaju za red.

"Mi roditelji čija su djeca neko vrijeme provela na neonatologiji, znamo da se šalimo kako su nam sestre tamo djecu naučile redu od malih nogu. Dok su bili male bebe, a i sada, oni imaju svoju rutinu i tačno vrijeme za obroke, spavanje, igru i šetnje. Već sada oni znaju kada sto slijedi i to je ritam koji im potpuno odgovara i na koji su navikli. Ja se još uvijek nijesam vratila na posao, pa nam jutro počinje njihovim buđenjem oko 7h, maženjem, zatim doručak i izlazak na vazduh. To uglavnom bude do podneva kada slijede ručak i popodnevno spavanje", kazala je.

Poruka budućim mamama: bez straha i sa čvrstom vjerom do cilja

"Mogu samo da im prenesem neko moje iskustvo nevezano da li nose jednu ili više beba, da se ne plaše , da imaju čvrstu vjeru da će sve biti u redu, da osluškuju svoje tijelo i svoju intuiciju i da im ona bude vodilja i kroz trudnoću, ali i kasnije kad beba ili bebe dođu. I najvažnije od svega, da uživaju u svojoj djeci svakoga dana", zaključila je mama Jasmina u razgovoru za portal RTV Budva.

Nini, Luki i Ljubu svakako želimo srećno i bezbrižno odrastanje, uz što više one lijepe buke sa početka priče, a koju prave radost i ljubav. Mami Jasmini i tati Milanu, kao što vidimo dobro ide i za njih nema brige, sreća je već na njihovoj strani, jer kao što svi znamo, trojka je oduvijek bila srećan broj.


D.P.