03-02-2023

Nina odlučila da donacijom dijela jetre spasi još jedan život

Nakon što je 2018. godine donacijom bubrega sugrađaninu Iliji Bulajiću spasila život, Nikšićanka Kristina Nina Vojinović odlučila je da to učini još jednom. Ovog puta odlučila je da donira dio jetre jedanaestogodišnjoj djevojčici sa kojom takođe nema rodbinskih veza.

Nina odlučila da donacijom dijela jetre spasi još jedan život | Radio Televizija Budva

Foto: PrintScreen/RTCG

“Procedura je u toku. Dosta toga treba da se poklopi. Ja sam odradila sve preglede, sada treba da se poklopimo i nadam se da će biti kao sa Ilijom i da će sve brzo da se završi”, kazala je Vojinović gostujući u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

Ovakva djela, kaže Nina, znače joj mnogo.

“Meni ali i drugima koji su u posljednje vrijeme donirali svoje organe nije cilj samopromocija već da se ljudi osvijeste da je doniranje organa najljepši čin koji mogu da urade”, istakla je.

Podsjetila je da je bubreg donirala iz sjećanja na sestru koja je preminula sa dvije i po godine a imala je problema sa radom jetre, pluća i srca. Nina je navela i brojne slučajeve doniranja organa u posljednje vrijeme.

“Poslije mene donirao je moj kolega Milan Bojičić doktorici iz Berana Jasmini bubreg, Anđela Lukačević donirala je kožu Bjelopoljcu, momak iz Srbije Daliboru iz Mojkovca, Ratko je uradio taj čin takođe nepoznatoj sugrađanki i mislim da treba da se priča o tome. Imamo jednu ženu iz Podgorice koja je donirala momku iz Berana, Vlado Šćekić je donirao jetru”, kazala je Vojinović i istakla da su pričom o tom činu postigli da je sve više slučajeva donacije organa u našoj zemlji.

Za nepostojanje donorske kartice u Crnoj Gori Nina smatra da nije kriv mentalitet kako se to govori. Smatra da je odgovornost na zdravstvenom sistemu.

“Mislim da Fond zdravstva i Ministarstvo zdravlja treba da urade dobru priču sa ljudima koji su donirali i to bi bila dobra poruka građanima”, kazala je Vojinović i istakla da je bila i među prvim potpisnicima donorske kartice.

Transplantacija dijela jetre jedenaestogodišnjoj djevojčici planirana za avgust u Turskoj.

U tom procesu, objašnjava, primalac prolazi kroz psihički težak period a nakon završetka procesa, dodaje, slijedi i veliki pritisak javnosti.

Nakon rođenja svog djeteta, kao najljepši momenat u svom životu Nina navodi darivanje života Iliji.

Izvor: RTCG