06-12-2023

Nišić: Država će otvoriti sklonište za žrtve nasilja

U planu rada 44. Vlade je otvaranje skloništa za žrtve nasilja koje će biti u vlasništvu države, saopštila je ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić u emisiji “Budite budni – Pitajte vladu”, na TVCG. Najavila je i otvaranje kriznog centra za žrtve seksualnog nasilja.


Ilustracija, Foto: OEBS

Ona je poručila da u toj oblasti država mora da razvije sopstvene mehanizme. U narednom periodu će, kako kaže, biti pronađen i model realizacije tih planova sa preciznim rokovima.

Kako je pojasnila, i krizni centar za žrtve seksualnog nasilja, mora biti u vlasništvu države i država će ga finansirati.

“Skolinište za žene žrtve nasilja je samo jedno od skoloništa koje država mora da ima, pred toga tu su i skloništa za prosijačinje i za muškarce…”, kazala je Nišić.

Plan implementacije svih tih projekata, kako kaže, biće rađen u saradnji sa Ministarstvom finansija.

“Mi moramo podržati civilni sektor koji je do sada radio ono što je radila država”, kazala je Mišić i dodala kako vjeruje će ti planovi biti završeni u mandatu ove vlade.

“Ono što je naš cilj jeste da se u narednom period obezbijedi prostor, a da zajedničkim snagama u saradnji više ministarstava i kroz IPA projekte, donacije i sredstva vlade taj posao realizujemo. Država mora da nađe način da se sa tim nosi, a pomoć civilnog sektora će dobro doći”, poručila je minisatrka.

Uvođenje femicida kao krivičnog djela će, kako kaže, biti i jedan od predloga nove Vlade.

Podsjetila je da je 16 žena za pet godina bilo žrtva femicida u Crnoj Gori.

“Vlada će svim svojim kapacitetima da se bori protiv svakog vida nasilja, pa i nasilja nad ženama. To nije pitanje samo Ministarstva rada i socijalnog staranja, ali nadam se da ću tu temu nametnuti Vladi kao aktuelnu”, poručila je ministarka Nišić.

(RTCG)