16-01-2015

Nivoi mora rastu 25% više od procjena

Nivoi mora porasli su u posljednje dvije decenije brže nego što su naučnici očekivali. Klimatske promjene prijete obalama od Floride do Bangladeša, navodi se u novoj studiji.

Nivoi mora rastu 25% više od procjena | Radio Televizija Budva

U izvještaju se navodi da su preispitani podaci sa više od 600 plimnih mjerila i utvrđeno je da očitavanja u periodu od 1901. do 1990. godine pokazuju pretjerani porast nivoa mora u odnosu na predviđeni. Na osnovu revidiranih podataka iz prethodne godine utvrđeno je da je taj rast nastavljen i veći od nedavno predviđenog.

U studiji se navodi da su raniji izvještaji bili nepotpuni ili iskrivljeni zbog lokalnih faktora kao što je slijeganje. U novoj analizi je navedeno kako je povećanje nivoa mora u posljednje dvije decenije veće za 25 odsto nego što se mislilo da će biti, kazao je Carling Hay, kanadski naučnik s Univerziteta Harvard.

U studiji se navodi kako je nivo mora porastao zbog topljenja glečera u prosjeku oko 1,2 milimetra u periodu 1901-1990, a za tri milimetra godišnje u posljednje dvije decenije. Ranije je predviđeno da će nivo mora rasti za oko 1,5 milimetara godišnje.

"Nova otkrića pokazala su da nivoi mora raste i to ubrzano. U posljednjim godinama zabilježena je najveća stopa", rekao je Stefan Rahmstorf, stručnjak sa Instituta za istraživanje klimatskih promjena Postdam, prenosi klix.ba.

Obalna mjesta brojnih zemalja svijeta mogla bi imati velikih problema ukoliko se ovaj trend rasta nastavi.