10-08-2021

Niže cijene ljekova i više mogućnosti za građane

Vlada Crne Gore usvojila je na predlog Ministarstva zdravlja novu Listu ljekova, koji se propisuju i izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, saopštili su iz Ministarstva zdravlja, navodeći da to podrazumijeva niže cijene i više mogućnosti za građane.

Niže cijene ljekova i više mogućnosti za građane | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay


Iz Ministarstva su kazali da se na novoj Listi nalazi 31 novi lijek.

„To, za građane znači više terapijskih mogućnosti propisivanja odgovarajuće/prilagođene terapije za pojedinačnog pacijenta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su u pitanju ljekovi koji se koriste u tretmanu oboljelih od malignih bolesti, dijabetesa, hemofilije, genito-urinarnih problema, hipertenzije, reumatoloških oboljenja, psorijaze, psihijatrijskih, hematoloških, neuroloških oboljenja i hereditarnog angioedema.

„Izradom nove Liste ljekova podstiče se konkurentnost i smanjuju se cijene ljekova, kako bi se spriječilo favorizovanje ili monopol bilo kog poizvođača“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su korekcije cijena ljekova u skladu sa maksimalnim cijenama koje je utvrdio CinMed, obaveza redovne revizije Liste lijekova.

„Lista podrazumijeva ljekove koji se propisuju i izdaju na recept i ljekove koji se primjenjuju na primarnom, sekundarnom i tercijernom nivou, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i ljekove koji su sastavni dio Doplatne Liste lijekova“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da doplatna lista ljekova sadrži ljekove koji su terapijska alternativa ljekovima sa osnovne liste i osiguraniku se obezbjeđuju u visini cijene lijeka sa osnovne liste.

Oni su pojasnili da razliku do punog iznosa cijene na doplatnoj listi ljekova plaća osigurano lice.

Iz Ministarstva su istakli da se Lista ljekova nije mijenjala tokom prošle godine, zbog epidemiološke situacije, što je uslovilo njihovu brzu i efektnu reakciju da se nadoknadi propušteno, odnosno, kako su kazali, da se zadovolji kriterijum definisan Uredbom, član 19, koji glasi “Lista ljekova se revidira dva puta godišnje, a po potrebi i češće“.

„Sa Liste su skinuta 22 lijeka koja se više ne proizvode ili koji više ne zadovoljavaju uslove savremenog liječenja ni kriterijume u pogledu kvaliteta, efikasnosti ili bezbjednosti, kao i ljekovi kojima je istekla dozvola za prometovanje, a nosilac dozvole nije priložio dokaz o obnovi registracije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će od septembra Ministarstvo zdravlja nastaviti pregovore sa farmaceutskim kompanijama, u smislu smanjenja cijena novih lijekova koji su sastavni dio Liste, ali i ukupnog njihovog portfolija, koji se nalazi na Listi i u primjeni je duži vremenski period.


Mina