14-08-2016

Niži porez donio bi benefite

Snižavanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) za hotele visoke kategorije, direktno utiče na stepen konkurentnosti turističke destinacije, kao i na ostvarenje direktnih ekonomskih benefita kroz povećanje prometa i prihoda, saopšteno je iz Direktorata za turistički razvoj i standarde.

Niži porez donio bi benefite | Radio Televizija Budva

Strategijom razvoja turizma do 2020. godine definisan je cilj kojim Crna Gora treba da postane visokokvalitetna turistička destinacija sa diverzifikovanom ponudom na godišnjem nivou, što će doprinijeti povećanju zaposlenosti, smanjenju siromaštva i uravnoteženom razvoju, piše Pobjeda.

Generalni direktor Direktorata za turistički razvoj i standard, Olivera Brajović je kazala za taj list da je u piatnju jedna od mjera predviđena Strategijom za razvoj novih visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta, kojom se predviđa porast broja smještajnih kapaciteta do 2020. godine na 300 hiljada, od čega oko 110 hiljada samo u hotelskim kapacitetima.

“Zaključno sa prošlom godinom, u Crnoj Gori ima 386 hotela i sličnog smještaja sa 39,6 hiljada ležajeva, od čega je u objektima visoke kategorije sa četiri i pet zvjezdica 38 odsto ležajeva“, navela je Brajović.

Na primjedbu pojedinih da će se smanjenjem PDV-a na usluge značajno smanjiti budžetski prihodi, ona je kazala da stopa PDV-a direktno utiče na stepen konkurentnosti turističke destinacije, kao i da su iskustva zemalja koje su primijenile sniženu PDV stopu na ostale usluge u turizmu i ugostiteljstvu ukazala na ostvarenje direktnih ekonomskih benefita kroz povećanje prometa i prihoda i po tom osnovu otvaranja radnih mjesta.

“Uvažavajući činjenicu da će smanjenje stope PDC-a dovesti do smanjenja sive ekonomije, podsticanja investicija, dok se indirektni pozitivni efekti prije svega ogledaju u povećanju prihoda u djelatnostima povezanim sa ugostiteljstvom, urađena je Analiza uticaja PDV na konkurentnost turističkog sektora Crne Gore, sa efektima smanjenja PDV-a na sedam odsto na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka”, rekla je Brajović.

Ona je objasnila da je predmetna analiza, pored uticaja smanjenja PDV-a na konkurentnost turističkog sektora, prikazala i uticaj istovremenog uvođenja elektronske fiskalizacije na poreske prihode u prvim godinama primjene.

Sveobuhvatne analize, kako je podsjetila Brajović, počele su 2014. godine, tokom kojih je konsultovano i Ministarstvo finansija.

“Analiza je za naše potrebe pripremljena od strane Horwath HTL, tokom 2014. godine, u koju je Vlada imala uvid kao prilog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o turizmu”, precizirala je Brajović.

Ona je navela da je prethodno dokument dostavljen na mišljenje Ministarstvu finansija, a u raspravi o dokumentu koja je Organizovana u vidu radionice u Ministarstvu održivog razvoja i turizma aktivno su učestvovali predstavnici Ministarstva finansija.

“U februaru je pripremljena ažurirana Analiza uticaja poreza na dodatu vrijednost na konkurentnost turističkog sektora Crne Gore, koja je takođe dostavljena Ministarstvu finansija na mišljenje”, kazala je Brajović.