23-10-2019

Njemački režiser snima promotivno-dokumentarni film o Durmitoru

Filmski stvaralac i fotograf iz Njemačke, Simon Straetker, boravi u radnoj posjeti Nacionalnom parku (NP) Durmitor gdje će dvije sedmice snimati kadrove sa najljepših lokaliteta tog prostora.

Njemački režiser snima promotivno-dokumentarni film o  Durmitoru | Radio Televizija Budva

Iz Nacionalnih parkova (NPCG) je saopšteno da će četvoročlana filmska ekipa iz Njemačke snimati kadrove sa naljepših lokaliteta tog jedinstvenog prostora koji je prepoznat po svojim brojnim prirodnim vrijednostima, a posebno kao UNESCO-vo zaštićeno područje.

Direktor NPCG, Elvir Klica, kazao je da to preduzeće, nakon veoma uspješne turističke sezone, brižljivo planira promotivne aktivnosti crnogorskih nacionalnih parkova, kao i sajamske nastupe na najznačajnim emitivnim tržištima, među kojima se posebno izdvaja Njemačka.

“Zbog toga smo i uspostavili saradnju sa njemačkim režiserom koji je, između ostalog, prošle godine snimio dokumentarni film o NP Švarcvald, a ovih dana upravo svojom kamerom bilježi ljepotu i vrijednosti našeg NP Durmitor”, rekao je Klica.

CIM ekspert u NPCG, Thomas Woehrstein, kazao je da će promotivno-dokumentarni film o NP Durmitor biti premijerno prikazan pred međunarodnom javnošću u januaru na Sajmu turizma u Štutgartu.

NPCG će, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO), imati priliku da predstavi turističku ponudu svih pet nacionalnih parkova zasnovanu na aktivnom odmoru u prirodi na ovom značajnom promotivnom događaju, u okviru kojeg će Crna Gora biti zemlja partner.

„Vjerujemo da će prirodne vrijednosti NP Durmitor biti jedan od ključnih podsticaja međunarodnim turistima da naredne ljetnje turističke sezone posjete Crnu Goru i upoznaju njene nacionalne parkove,“ dodao je Klica.

Sajam CMT Stuttgart je najveći svjetski sajam turizma za široku publiku koji svake godine posjeti oko 250 hiljada ljudi. Osim glavnog sajma turizma, takođe ima i posebne sajamske programe o prirodi i turizmu na otvorenom, poput planinarenja i biciklizma, golfa i jahti, kampova i mobilnih kućica.

Straetker je autor više dokumentarnih filmova o prirodi među kojima i najnovijeg o njemačkom Nacionalnom parku Švarcvald. Trenutno radi na nekoliko evropskih projekata, među kojima je i snimanje filma o NP Durmitor u Crnoj Gori.

Filmska ekipa iz Njemačke zahvalila se NPCG i NP Durmitor na logističkoj i organizacijskoj podršci. Straeker najviše je zadivljen ljepotom i prirodom NP Durmitor, kao i drugih dijelova Crne Gore.

On je obećao da će se vratiti sa svojom producentskom kućom kako bi snimio dokumentarni film i o ostalim nacionalnim parkovima Crne Gore.

Izvor: Mina