25-09-2020

Njujork i dalje vodi na ljestvici finansijskih centara

Njujork je zadržao prvo mjesto na svjetskoj ljestvici finansijskih centara, a London se učvrstio na drugom mjestu uoči potpunog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU), pokazuje danas objavljeno istraživanje.

Njujork i dalje vodi na ljestvici finansijskih centara | Radio Televizija Budva


Indeks globalnih finansijskih centara (GCFI) temelji se na istraživanju koje provodi Z/Yen grupa u partnerstvu s Kineskim razvojnim institutom, a uključuje anketu 8,55 hiljada stručnjaka u finansijskom sektoru i njihovih više od 54,5 hiljada ocjena.

Finansijski stručnjaci ocjenjuju političku stabilnost, regulatorno okruženje, dostupnost kvalificiranih radnika, kvalitetu života, infrastrukturu, dostupnost kapitala, likvidnost na tržištu, ugled i kulturnu raznolikost, prenosi SEEbiz.

Izvršni predsjednik Z/Yen-a, Michael Mainelli, kazao je da GFCI 28 pokazuje povećano povjerenje u vodeće finansijske centre, ali i uopšteno smanjenje povjerenja u druge centre.

Rezultati indeksa pokazuju, kako je dodao, veće oscilacije zbog neizvjesnosti u vezi sa trgovinom, političkom stabilnošću i ekonomskim uticajem pandemije koronavirusa.

„Novi načini rada predstavljaju izazov konceptu tradicionalnog finansijskog centra. Na primjer, gledano iz fizičke perspektive, Covid 19 ima razorne ekonomske posljedice po City of London, ali finansijske usluge u jugoistočnoj Engleskoj ostvarile su dobru godinu", navodi se u istraživanju.

Šangaj je na ljestvici pretekao Tokio i zauzeo treće mjesto, dok je peto i šesto mjesto pripalo Hong Kongu i Singapuru.

Iako je London u najnovijem istraživanju smanjio zaostatak za Njujorkom, neki ispitanici smatraju da bi Brexit mogao kratkoročno i srednjeročno smanjiti atraktivnost glavnog britanskog grada, kojeg su globalne banke do sada koristile kao ulaznu tačku u EU.

Nakon isteka tranzicionih aranžmana za brexit 31. decembra City of London izgubiće neograničeni pristup EU i njegov pristup klijentima u EU će biti neujednačen.



Izvor: Mina business