28-04-2020

NKT: Imamo više izliječenih nego zaraženih, poslodavac obavezan da obezbijedi zaštitne maske

Sa zadovoljstvom kažem da imamo više izliječenih nego zaraženih. Izliječeno je 115 osoba, saopštio je na današnjoj pres konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela dr Senad Begić. Na današnjoj konferenciji za medije saopšteno je da su dva pacijenta na respiratoru te da su životno ugrožena.


Skrinšat

Na današnjem presu govorili su dr Senad Begić, dr Nermin Abdić i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Imamo više izliječenih nego zaraženih>/b>

"Što se tiče laboratorija Instituta bili smo fokusirani na ponavljanje rezultata, sa zadovoljjstvom mogu reći da imamo još 10 oporavljenih, ukupno 199. Sa zadovoljstvom kažem da imamo više izliječenih nego zaraženih. Izliječeno je 115 osoba", kazao je dr Senad Begić.

Dva pacijenta životno ugrožena

"U KCCG trenutno se liječi osam pacijenata inficiranih koronavirusom, pet na infektivnoj klinici, jedan je u poluintenzivoj jedinici, i dva pacijenta su u jedinici intenzivnog liječenja, oba na respiratoru i životno ugrožena", saopštio je dr Nermin Abdić.

"KCCG nije zaboravio redovne obaveze i ostale preglede pacijenata koji nisu kovid pozitivni", dodao je on.

"Moram da istaknem da je povećan broj pacienata u Urgentnom centru, 936 pacijenata tokom prošle nedjelje", naveo je Abdić.

"Za prethodnih šest dana ukupan broj poziva iznosi 1014, gdje su u 41% slučajeva dobili informaciju od najeminentnijih ljekara", kazao je Abdić. On je kazao da su svi pacijenti su obskrbljeni i da su na vrijeme dobili terapiju, jako sam ponosan na sve svoje kolege.

"Danas u u KCCG rođene trojke, od strane prvorotke. Sve je proteklo u najboljem redu", saopštio je Abdić.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić najavila je da će od sjutra privrednicima biti dostupan set uputstava o načinu rada za vrijeme koronavirusa. O tome čitajte u posebnoj vijesti.

Prvi maj

"Računamo na odgovornost građana, kao što su građani uspjeli da svoje duhovne potrebe odlože, da proslave na drugi način, tako sam siguran da će uspjeti da se suzdrže od masovnih proslava Prvog maja", kazao je Begić.

Ko je u obavezi da obezbijedi zaštitne maske

"Koliko znam određene opštine su počele sa dijeljenjem besplatnih maski građanima... Poslodavac je u obavezi da obezbijedi maske za zaposlene", kazao je Begić.

Centri za djecu sa posebnim potrebama

"Oni će biti obuhvaćeni mjerama popuštanja", kazao je Begić.

O ograničavanju rasta cijena

"Prema informacijama koje ja dobijam nije došlo do porasta cijena osnovnih životnih namirnica. Tržišna inspekcija je svakodnevno u trgovinskim objektima. Imali smo slučajeve poskupljenja određenih proizvoda bijelog luka, đumbira, ali se oni svakako ne mogu smatrati osnovnim životnim namirnicama. Nismo primijetili bilo kakve značajne promjene", kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Kazne za nenošenje maski, kada će početi da radi Institut Simo Milošević

Upitan da odgovori koje su kazne za nenošenje maski te kada će Institut Simo Milošević početi da radi, Begić je kazao da to nije nadležnost institucije u kojoj on radi te da će pokušati da nađe odgovor na ta dva pitanja.

Izvor: FOS Media