25-04-2020

NKT: Ukoliko epidemiološka situacija bude pod kontrolom, slijedi dodatno ublažavanje mjera

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti će, ako epidemiološka situacija i dalje bude pod kontrolom, u drugoj fazi ublažavanja privremenih mjera planiranoj je za 4. maj dati veći broj saglasnosti, saopšteno je danas iz Vlade Crne Gore.


Foto: gov.me

Kako se navodi, saglasnosti podrazumijevaju:

1. Omogućavanje rada prodavnica (tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-car usluga, muzeja i galerija…).

2. Omogućavanje odlaska do vikendica u drugim opštinama.

3. Gradski taxi prevoz, kao i lokalni javni gradski prevoz u opštinama u kojima nijesu registrovani slučajevi zaraze novim koronavirusom.

"Ako uspješno savladamo drugu fazu, treća faza počeće 18. maja i obuhvatiće: otvaranje restorana, kafića, hotelskih terasa, plažnih barova, plaža i tržnih centara", kazali su iz Vlade.

A četvrta faza počela bi 1. juna i u njoj bi bio uspostavljen drumski, željeznički i plovni gradski i međugradski saobraćaj, uz odgovarajuće mjere zaštite.

Postizanje postavljenih ciljeva i ublažavanje mjera zavisiće, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović, od rezultata cijelog našeg društva u ispunjavanju šest ključnih kriterijuma:

1. Da širenje infekcije držimo pod kontrolom.

2. Dalje značajno testiranje, praćenje izolacije i kontakata.

3. Dalja posebna pažnja i briga o zdravstvenim ustanovama i domovima za stare i drugim ranjivim kategorijma,

4. Uspostavljanje jasno propisanih preventivnih mjera na svakom radnom mjestu.

5. Maksimalno smanjivanje rizika od unosa virusa iz drugih država,

6. Puno uključivanje i angažovanje građana – jer svaki pojedinac ima ključnu ulogu u omogućavanju održavanja stabilnog stanja.

Potpredsjednik Simović je saopštio na konferenciji za medije da nadležne institucije svakodnevno prate, analiziraju i preduzimaju mjere kao odgovor na pandemiju COVID-19 i da je ublažavanje mjera direktno zavisno od poštovanja dosadašnjih mjera.

"Pripremamo se i za nova ublažavanja. Princip je jasan: poštovanjem mjera do njihovog ublažavanja ili ukidanja. U suprotnom mjere će se morati produžavati i pooštravati. A to niko ne želi", poručio je potpredsjednik Vlade.

Ukazao je da je prva faza ublažavanja mjera kroz značajno skraćenje zabrane izlaska iz domova, produženo radno vrijeme prodavnica i otvaranje parkova, pokazala je svoju opravdanost, ali, smo istovremeno, rekao je potpredsjednik Vlade, registrovali zabrinjavajuće neodgovoran odnos, ne građana – nego onih koji pružaju usluge građanima. Zbog toga je dat nalog nadležnim inspekcijama za ažurnije i efikasnije postupanje.

"Ovakvo ponašanje ugrožava naše planove za popuštanje mjera i oživljavanje ekonomije i to nećemo dozvoliti", kazao je predsjednik NKT Milutin Simović.

Predsjednik NKT je rekao da razvoj situacije pratimo i u regionalnom i širem kontekstu, jer ovaj i ovakav globalni problem traži i šire sagledavanje.

"Informacije i preporuke koje dobijamo od evropskih i globalnih adresa kakva je SZO za nas predstavljaju važne i opredjeljujuće putokaze. Putokaze koji jasno ukazuju da nije vrijeme za opuštanje, da nije vrijeme za vraćanje uobičajenim navikama. Iza nas je zahtjevna faza kojoj smo odgovorili, prije svega, odgovornim odnosom građana, širokom uključenošću i efikasnim radom brojnih institucija, prateći i uvažavajući sve preporuke struke. Pred nama su dani, kada i dalje, i do kraja, moramo svi, bez rezerve slijediti savjete struke. Pred nama je vrijeme u kojem i dalje moramo reagovati brzo i snažno da bi i dalje sačuvali ono što je najveća vrijednost svake države – zdravlje i živote svojih građana", zaključio je Simović.