15-11-2020

NKT: Zabrana kretanja od 21 do pet sati

U Crnoj Gori je od danas zabranjeno napuštanje objekata stanovanja od 21 do pet sati ujutro i međugradski saobraćaj vikendom, na osnovu odluke Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).


Foto: Gov.me/Arhiva

Izuzeci od zabrane kretanja od 21 do pet sati odnose se na obavljanje poslova privredne aktivnosti, rješavanje zdravstvenih potreba i humanitarne razloge.

Novim mjerama, koje je donio NKT u petak zbog pogoršanja epidemiološke situacije, predviđeno je da trgovine i ugostiteljski objekti rade do 20 sati.

Mjerama koje će trajati do 1. decembra predviđeno je da se najviše četiri osobe mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru.

Zabranjeno je kretanje van opština od petka u ponoć do nedjelje u ponoć izuzev za obavljanje poslova privredne aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarnih razloga.

Novim mjerama zabranjeni su vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja).

Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vjernika.

Svim ugostiteljskim objektima dozvoljen je rad od sedam do 20 sati a predviđeno je da svaki ugostiteljski objekat mora imenovati odgovorno lice u svakom objektu za primjene mjera.

Omogućen je rad ugostiteljskih objekata sa nošenjem maski i u otvorenom i zatvorenom dijelu osim tokom konzumiranja hrane i pića.

Dezinfekciona sredstva moraju da budu dostupna na svakom stolu. Dezinfekcija ruku prilikom ulaska i izlaska iz objekta je obavezna.

U restoranima je unutar objekta potrebno postavljanje barijera između stolova od pleksiglasa.

„Broj osoba za istim stolom se ograničava na četiri, ali tako da razmak između njih u svim pravcima bude najmanje dva metra. Na terasama mogu da sjede četiri osobe za jednim stolom, a razmak između njih mora biti najmanje dva metra za stolom i između stolova“, odlučilo je NKT.

Usluge keteringa mogu se obavljati do 22 sata, prenosi Mina.

Sve mjere i preporuke NKT-a pogledajte na sljedećem linku:

Mjere i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela