13-09-2021

Nole, najveći i bez 'kalendarskog slema'! Đoković izgubio uz suze, meč karijere Medvedeva i prvi grend slem trofej za Rusa

Novak Đoković nije uspio da osvoji "kalendarski slem", niti 21. grend slem trofej još uvijek, pošto je u finalu US opena bolji bio Danil Medvedev.

Nole, najveći i bez 'kalendarskog slema'! Đoković izgubio uz suze, meč karijere Medvedeva i prvi grend slem trofej za Rusa | Radio Televizija Budva

FOTO: JUSTIN LANE / EPA;

I jeste, najbolji meč u karijeri odigrao je ruski teniser i pobijedio u tri seta, sa 6:4, 6:4, 6:4.

Fizički nadomaćan je bio Medvedev, perfektni su bili udarci Rusa kojem je ovo prvi grend slem trofej ikada. Jedna istina je ove noći u Njujorku morala biti ispisana.

Kakva je ovo sezona Novaka Đokovića, velika je šteta što neće ostati upamćena kao istorijska, ali ima srpski teniser priliku da od neke naredne učini to. Počelo je osvajanjem Australijan opena, pa u samo nekoliko nedjelja Rolan Garosa i Vimbldona i u tom trenutku je Đoković imao priliku da uradi ono što nije niko.

Onda je najprije ostao bez medalje na Olimpijskim igrama pošto se u jednom momentu činilo da će iz Tokija u Beograd doneti dvije, pa čak možda i dva zlata, u singlu i miks dublu, da bi se na Igrama za samo jedan dan srušilo ono što očigledno još uvijek nije zacijelilo.

Bilo je simpatično gledati kako Đoković gubi setove na US openu pa preokreće protiv skoro svih rivala na ovom završnom grend slemu, ali nije to slučaj bio i u finalu. Već u polufinalu protiv Aleksandra Zvereva nije bilo tako lako kao protiv Bruksbija, Nišikorija, pa i Beretinija, ali je Danil Medvedev izašao na teren da pobijedi - i samo to.

Nije ga zanimalo što kvari najveću tenisku priču ikada, a i zašto bi, riješen da osvoji prvi grend slem trofej u karijeri nije preterano mario što možda zaustavlja jedinu šansu za "kalenadarski slem" ove generacije "belog sporta", generacije koje je i sam dio.

Iako je pravio čuda Đoković na US openu ove sezone, nije izgledalo dobro kada je izgubio onaj prvi set na meču, odnosno kada je Rus napravio brejk. I u drugom Novakovom servis gemu je Rus imao brejk prilike, tada se Novak oodbranio ali je zaista bilo rano za paljenje crvenog alarma što se desilo kod najboljeg tenisera svijeta.

Ispostavilo se da je jedan brejk bio dovoljan za osvajanje seta, i više nego dovoljan jer Nole nije uspio ni da se primakne Medvedevu koji ga je konstantno odbijao silovitim servisima. Takva igra se iz prvog prelila i u drugi set.

Taj početak drugo seta je, čini se, i slomio Novaka. Poveo je servis gemom bez izgubljenog poena, onda stigao do tri brejk lopte i nije iskoristio nijednu. U djusu je Đokovića oštetio i sudija kada je na drugi servis Danila Medvedeva Đoković perfektno riternirao, a aribtar sa zadrškom svirao nec zbog čega je od izgledne prilike za brejk Srbina - Rus dobio prvi servis.

Ubrzo nakon toga je stradao Novakov reket, a nakon još jednog servis gema u kom je Medvedev odbranio dvije brejk prilike, Rus je napravio brejk. Iako je bilo 3:2 u drugom setu, to je bio kraj tog seta, a u dobroj mjeri i meča.

Treći je set bio u znaku novog šampiona US opena, Danila Medvedeva. Brejk, servis gem, brejk i još jedan servis gem za 4:0 koliko je Rus imao nakon samo nekoliko minuta. Tek u osmom gemu trećeg seta je poslije šest brejk prilika Đoković prvi put oduzeo servis rivalu uz sjajnu scenu na "Artur Eš" stadionu.

Konačno je Đoković stekao simpatije u Njujorku, ali, objektivno, razlog za to je bio samo jer je kao gotovo nikada na US openu bio u ulozi znatno slabijeg. Bodrila ga je publika tokom cijelog meča, a pogotovo kod prvih brejk prilika Medvedeva kada je razbjesnela Rusa, a rasplakala Đokovića.

Napravio je brejk Novak za 3:5, osvojio gem za 4:5 i tokom pauze se zahvalio navijačima pokazavši na srce - i plakao.

Eto, ništa od "kalendarskog slema" za Novaka Đokovića, do neke nove sezone. Baš do te nove sezone raduju se svi oni koji ne misle da je Novak najbolji igrač ikada, uprkos ovom porazu - jeste.


(sport.blic.rs)