02-11-2021

Norveška podržava razvoj malih preduzeća u Crnoj Gori sa 200 hiljada EUR

Norveška preko projekta Norveška za vas - Crna Gora izdvojila je 200 hiljada EUR za projekte podrške malim preduzećima iz sektora održive poljoprivrede i lanca proizvodnje hrane, održivog i zdravstvenog turizma, informacionih tehnologija, proizvodnje i kreativnih industrija.


Ilustracija, Foto: Pixabay

“U okviru javnog poziva koji je otvoren do 12. decembra, mogu konkurisati biznis inkubatori i habovi, istraživački centri, akademske institucije, organizacije civilnog društva koja se bave podrškom poslovanju, poslovna udruženja, razvojne agencije i drugi subjekti koji imaju mandat da podrže razvoj malog biznisa na neprofitnoj osnovi”, navodi se u saopštenju.

Taj javni poziv ima za cilj da doprinese razvoju i rastu malih preduzeća u Crnoj Gori, unapređenjem njihove konkurentnosti.

“Predložene projektne aktivnosti treba da obuhvate konkretan broj malih biznisa i da se prevashodno odnose na digitalizaciju proizvodnje i prodaje, doprinos smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu, izgradnju kapaciteta za veću otpornost malih preduzeća, uvođenje novih tehnologija u proizvodnji, marketing, brending i širenje na nova tržišta, uvođenje različitih standarda i obuke za pronalaženje različitih izvora finansiranja i izgradnju kapaciteta subjekataza podršku poslovanju”, navodi se u saopštenju.

Glavni fokus intervencije je na unapređenju ciljanih malih preduzeća uz naglašavanje elemenata umrežavanja između organizacija za podršku poslovanju i lokalnih samouprava, i jasno demonstriranje vrijednosti predstavljenog partnerstva.

“Vrijednost bespovratnih sredstava može da varira od 25,8 hiljada EUR do 43 hiljade EUR, dok finansijsko učešće organizacija nije obavezno. Projektne aktivnosti mogu da traju najduže devet mjeseci”, dodaje se u saopštenju.

Svi detalji poziva i prijavni formulari dostupni su na sajtu projekta Norveška za vas - Crna Gora (www.norveskazavas.me), a zainteresovani mogu dobiti više informacija i na informativnim sesijama, koje će biti održane 9. novembra u Podgorici, a 11. novembra u Bijelom Polju.

Detalji poziva i neophodni formulari dostupni su na sledećem linku: https://norveskazavas.me/ktext/javni-poziv-za-podnosenje-prijedloga-projekata-za-podrsku-razvoju-malog-biznisa


(MINA Business)