03-08-2018

Nova autobuska stajališta do kraja godine

Lokalni autobuski prevoznik Mediteran express poslednjih godina pokretao je inicijativu o postavljanju adekvatnih autobuskih stajališta na teritoriji Opštine Budva, međutim iako su sami planirali sve da finansiraju, inicijativa je odbijena.

Nova autobuska stajališta do kraja godine | Radio Televizija Budva

Prema riječima direktora Mediteran expressa-a Nusreta Đokovića cilj je bio da se zadovolje potrebe građana.

"Dobijali smo veliki broj primjedbi od strane građana da zaslužuju normalna stajališta. Ona su neophodna zbog ekstremnih temperatura pogotovo ljeti.Tu ima male djece, starijih i bolesnih. Mi smo htjeli da povećamo kvalitet naših usluga, ali nismo nailazili na razumjevanje da se to izgradi", kazao je Đoković.



U prvoj polovini ove godine Sekretarijat za komunalno stambene poslove pripremio je elaborat o autobuskim stajalištima na teritoriji Opštine Budva. Radi se o dokumentu na osnovu kog bi se moglo pristupiti uređenju i opremanju stajališta.

"Mi smo korisnici stajališta samo dok traje ugovor a inače to pripada opštini. Ove godine Opština će objaviti tender i radove će prepustiti izvođaču koji bude imao najbolju ponudu" kazao je Đoković.



Kako je naglasio sekretar Sekreterijata za komunalno stambene poslove Srđan Gregović elaborat je prepoznao 27 lokacija na kojima je moguće postaviti moderno stajalište.

"Postoje dva tipa stajališta, jedno manje i jedno veće. Manje sa tri panela preko tri metra i drugo sa pet panela dužine preko pet metara. Na oba stajališta stajao bi jedan panel informativnog karaktera koji bi davao servisne informacije. Osmislili bi ga u saradnji sa Turističkom organizacijom Budva" istakao je Gregović.

Stajališta nisu prepoznata kroz detaljne urbanističke planove jer se većinom nalaze na trotoarima.

"Osnovni cilj postavljanja autobuskih stajališta jeste da se putnici zaštite od vremenskih prilika. U prvoj fazi prepoznali smo 15 stajališta kao najfrenkventnija po broju putnika. Ako sve bude kako treba u trećem kvartalu objavićemo tender,a u četvrtom ćemo pristupiti realizaciji projekta ako tenderska procedura bude okončana kako treba" dodao je Gregović.

Kroz plan javnih nabavki u 2018. godini opredjeljeno je oko 45 hiljada eura za uređenje i opremanje autobuskih stajališta na teritoriji opštine Budva, zaključio je sekretar Gregović.