17-08-2020

Nova Budva: Ekologija traži integrisani pristup oko vode, zemlje i vazduha

"Nova Budva, kao nova građanska snaga smatra da je zdrava životna sredina uslov zdravlja ljudi, prirode i uslov privrednog i turističkog napretka. Ako želimo da budemo mediteranska turistička metropola elitnog turizma, a želimo, jedini put ka tome je čisto i zdravo okruženje", poručili su iz ove grupe birača u saopštenju koje potpisuju Goran Pejović i Zoran Duletić.



Nužan je, kažu, integrisani pristup koji uključuje ekologiju, zelenu privredu, zeleni turizam i cirkularnu ekonomiju.

"Drugim riječima, to je jedan domaćinski pristup, odgovornost prema prirodi, racionalno trošenje resursa, uz maksimalni životni standard i komfor", naveli su iz Nove Budve.

Kako su kazali, ekologiju posmatra i kao pitanje međugeneracijske solidarnosti.

"Želimo da svima danas, kroz pametnu ekološku politiku, omogućimo kvalitetan i zdrav život u neukaljanom okruženju, ali i za buduće generacije hoćemo isto takav visok životni standard. Nova Budva ima konkretan plan. Radićemo na trajnom rješavanju zagađenja vode, zemlje i vazduha, na zagađenju bukom i svjetlom i na riješavanju pitanja komunalnog i opasnog otpada. Posebno ćemo raditi na složenom sistemu spremnosti grada za krizne situacije i ekološke katastrofe", naveli su.

Oni su istakli da imaju i stručnjake i realna rješenja.

"Kako bi Nova Budva ove ciljeve sprovela neophodna je saradnja lokalnih institucija, stvaranje novih privatno – javnih partnerstava, uključivanje velike i male privrede, aktiviranje mladih i nevladinog sektora.. Kroz edukacije, medije i lokalni aktivizam ćemo promovisati ekologiju, da postane način života", zaključuje se u saopštenju.