12-08-2014

Nova novčanica od 10 eura u opticaju od 23. septembra

Nova serija novčanica u apoenu od 10 eura „Evropa“ serije, pod pokroviteljstvom Evropske centralne banke biće puštena u opticaj od 23. septembra 2014. godine, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore CBCG.

Nova novčanica od 10 eura u opticaju od 23. septembra | Radio Televizija Budva

Evropa, boginja iz grčke mitologije, dodati je motiv na novoj seriji eura koja je po njoj i nosi ime – „Evropa“ serija.

Iz CBCG-a podsjećaju da je to je druga novčanica u nizu novih apoena „Evropa“ serije koje se u opticaj puštaju postepeno.

"Novčanice iz prve serije ostaju sredstvo plaćanja koje će biti u opticaju do daljnjeg", dodali su iz CBCG-a.

Karakteristike zaštite na „Evropa“ seriji novčanica iz druge serije se lako mogu provjeriti putem dodira, pogleda i pomjeranja-naginjanja.

Provjera:

Vodeni žig
Provjerite POGLEDOM. Novčanicu okrenite ka izvoru svjetla. Na bijelom, svijetlom dijelu novčanice, pojavljuje se motiv boginje Evrope, vrijednosti apoena i dio motiva kapije.

Hologramska traka sa portretom
Pomjerite-nagnite novčanicu. Na hologramskoj traci uočava se više motiva: oznaka eura i apoena, portret boginje Evrope isti kao na vodenom žigu, motiv kapije, te nominalna vrijednost.

Pomjerite-nagnite novčanicu. „Smaragdni broj“ se nalazi u donjem lijevom uglu sa prednje strane novčanice. Na broju-oznaci nominalne vrijednosti, pri naginjanju se pomjera smaragdno zelena boja na teget podlozi.

Reljefna štampa
Provjerava se DODIROM. Sa prednje strane novčanice na inicijalima Evropske centralne banke, tankih linija sa lijeve i desne strane, kao i u dijelu glavnog motiva, prilikom dodira osjeća se reljefnost štampe.

Zaštitna nit
Provjerava se POGLEDOM. Novčanicu okrenite ka izvoru svjetla. Zaštitna nit pojaviće se kao tamna tanka traka. Simbol eura € i nominalna vrijednost 10 pojaviće se kao svijetle oznake na niti.