24-10-2023

Nova pravila i cjenovnik za polaganje vozačkog ispita

Izmjenom Pravilnika o načinu organizacije i sprovođenja vozačkog ispita, polaganje praktičnog dijela je povećano sa sedam na preko 20 minuta. Takođe, promjene su napravljene i u teorijskom dijelu ispita, te je Ministarstvo prosvjete pripremilo nove testove. Sve to je doprinijelo boljem i kvalitetnijem polaganju, obljašnjava Peđa Obradović instruktor i vlasnik Auto-škole.

Nova pravila i cjenovnik za polaganje vozačkog ispita | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija / pixabay

Radi usaglašavanja sa evropskom direktivom i priznavanja naših vozačkih dozvola u zemljama Evropske unije napravljene su određene izmjene u polaganju vozačkih ispita.

"Evropskom direktivom kroz Skupštinu i Vladu Crne Gore prošli su neki zakoni koji su usvojeni i sami čin polaganja sa pet ili sedam minuta je povećan na preko dvadeset minuta, to je nešto što je prvo i osnovno što je moralo da se uskladi da bi se priznale naše vozačke dozvole u inostranstvu. Sami taj čin polaganja, sva dešavanja vezano za ispit su otišla u nekom pozitivnom smjeru, da duže traje ispit i da je kvalitet obuke bolji", kazao je Obradović u izjavi za Polis.


Obradović / Foto: printscreen

U prethodnom periodu Ministarsvo prosvjete je pripremilo nove testove za polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita. Instruktori primjećuju da su se novi testovi pokazali mnogo bolji jer se kandidati kasnije lakše snalaze u vožnji. Kada je riječ o cijenama Obradović ističe da su se uslkadile sa inflacijom.

"Sa svim ovim dešavanjem, inflacijom, poskupljenjem goriva i poskupljenjem na tržištu rada mi smo te cijne malo povećali. Samo smo dio tih troškova pokrili sa tim nekim usklađivanjem sa ovim okolnostima i to je to", naglasio je.

Cijena obuke u Crnoj Gori je iznosila oko 350 eura sa svim troškovima, a sada je korigovana na 450 eura. Auto škole imaju slobodu da formiraju cijene kako žele, jer je pravilnikom utvrđeno samo najniža cijena obuke koja se nije mijenjala unazad 15 godina.

"Pošto se auto škole vode kao privatne ustanove mi možemo dio toga da korigujemo u odnosu na vozila u kojima pružamo obuku, možemo sami da formiramo cijene, ne da to bude 1000 eura ali sigurno imamo pravo da ispratimo ovo poskupljenje i ovo što se dešava", zaključio je.

A najmanje 1000 eura iznosi cijena polaganja vozačkog ispita u Srbiji, dok je u Bosni minimum 800 eura što čini Crnu Goru u odnosu na zemnllje regiona značajno povoljnijom.

J.M.