07-12-2020

Nova zgrada Doma za stare u Petrovcu olakšala bi svakodnevno funkcionisanje

U Domu starih u sklopu samostana Sveti Vid u Petrovcu boravi 13 lica o kojima brine pet časnih sestara. Započete radove na novoj zgradi usporila je pandemija koronavirusa, iako bi preseljenje pacijenata u istu veoma olakšalo njihovo svakodnevno fukncionisanje.



Pola vijeka je prošlo od kada su se časne sestre iz Petrovca posvetile brizi i njegovanju kako starih i nemoćnih mještana, tako i stanovnika ostalih djelova Crne Gore. Uslovi i kapaciteti su ograničeni pa već duži niz godina postoji ideja da se izgradi novi savremeni dom za stare za koji je određeni dio sredstava već doniran, ali je nepohodno još sredstava kako bi se izgradnja privela kraju.

"U avgustu prije dvije godine, mi smo pisale molbu Biskupskoj konferenciji Italije i oni su je odobrili. Oni će donirati sredstva za termo-tehničke instalacije i za jaku i za slabu struju. Tako da, pola donacije došlo je u avgustu i mi smo u oktobru počeli sa strujom i termo-tehničkim instalacijama. Nadam se da će do proljeća doći drugi dio. Bilo je obećano od opštine Budva da će oni dati za fasadu i za fasadne otvore do 100,000 eura. Došla je pandemija, red se poremetio i sad ne znam kako će ići dalje", kazala je sestra Drita Kaitazi za Televiziju Budva.


Nova zgrada

Kako je kazala, pandemiju koronavirusa su prošle bez većih posljedica.

"Mi smo šest sestara, jedna je kuvarica a nas pet radimo oko bolesnika, kao i sve ostale poslove - pranje veša, trgovinu. Pacijenata je 13, toliko imamo kreveta i toliko možemo primiti. Krajem oktobra i u novembru bile smo zaražene sa koronom, ali bez velikih posljedica. Da nismo radile test sigurno bi prošlo kao obična gripa", istakla je ona.

Dozvolu za gradnju novog doma samostana Sveti Vid dobile su krajem 2015. godine kada je od tadašnjeg predsjednika Opštine ona odobrena i plaćene su komunalije. Iznos od 100,000 eura za grube radove dobili su od Opštine Budva 2018. godine, dok je 80,000 dolara dobijeno od Biskupske konferencije Američke crkve, što je u tom trenutku združeno sa njihovom ušteđevinom bilo dovoljno za plaćanje radne snage.

Pošto cijela zamisao košta mnogo više, oko kompletne realizacije, prema riječima sestre Drite uzdaju se u Boga i ljude dobre volje. A svi oni koji im žele pomoći mogu to uraditi u vidu namirnica i higijenskih sredstava, direktnim donošenjem u prostorije samostana ili uplatom na žiro račun kod Hipotekarne banke 520-14941-66, sa naznakom Dom starih Petrovac.


M.S.