21-01-2021

Nove mjere u Njemačkoj obavezuju i na rad od kuće

Njemački ministar rada Hubertus Heil u srijedu je naglasio da njemačke kompanije moraju dopustiti svojim zaposlenima rad od kuće gdje god je to moguće, kako predviđaju nove mjere za obuzdavanje širenja kovida-19, uvedene dan ranije u okviru odluke o produženju zatvaranja.


Foto: Deposit photos

“Ne radi se o ometanju rada ili stalnom kontrolisanju firmi”, rekao je Hubertus Heil čije je ministarstvo napisalo uredbu u kojoj se navodi da kancelarijskim radnicima i drugima sličnih zanimanja mora biti dopušteno da rade posao od kuće “ako operativne okolnosti to omogućuju”, prenosi Seebiz.

Heil je dodao da će poslodavci morati da procijene da li je moguće raditi na daljinu te, ako jeste, da ponude radnicima tu mogućnost. Ta bi mjera trebalo da stupi na snagu sljedeće nedjelje i ostane na snazi sve do 15. marta.

Ministar je rekao da su mjere “nužne i znatno manje restriktivne nego u drugim područjima društva”.

Trenutne mjere zatvaranja Njemačke uključuju zatvaranje škola i prodavnica koje nijesu za svakodnevne potrebe, kao i mjera kojom je pripadnicima jednog domaćinstva dopušten kontakt samo s jednim članom nekog drugog domaćinstva.

Aktuelne mjere zatvaranja produžene su u utorak nakon maratonskih pregovora između kancelarke Angele Merkel i 16 državnih premijera, a ograničenja će na snazi ostati najmanje do 14. februara.

Merkel se zalagala za još oštrija ograničenja, s kojima su se složili samo neki regionalni čelnici.

Ta ograničenja uključuju i rad od kuće kao i obvezu nošenja medicinske zaštitne maske u trgovinama i javnom prevozu, odnosno maske s oznakom FFP2, ali i klasične hirurške maske od tanjeg materijala, prenosi portal Investitor.