07-06-2023

Novi Dom starih u Petrovcu u čast Majke Pije, otvaranje 17. juna

Sestre Franjevke bezgrešnog začeća crnogorske provincije pozivaju na svečano otvaranje Doma za starije osobe "Majka Pija" u Petrovcu, u subotu 17. juna sa početkom u 10.30h.



Podsjetimo da je izgradnja novog bloka za njegu bolesnih i starih lica pri Samostanu Sveti Vid u Petrovcu započela u maju 2019. godine, da bi četiri godine kasnije isključivo donacijama, značajnim doprinosom Opštine Budva i uz pomoć javnih i privatnih preduzeća i organizacija konačno otvorio svoja vrata.

Kapacitet Doma "Majka Pija" je toliki da može da primi 34 osobe, o kojima će se brinuti kvalifikovana lica.

"Sve je spremno za svečano otvaranje i mnogo se radujemo. Još uvijek nismo kompletni kada je u pitanju kadar, ali imamo trenutno osobe koje su se prijavile za njegu bolesnih i starih lica. Naša briga za sada je kuvar, ali ćemo nadam se uskoro naći neko trajno rješenje", kazala je za naš portal Drita Kajtazi, glavna časna sestra.

Dom nosi naziv po časnoj sestri, Slovenki Piji, koja je živjela u Petrovcu i mnogo se trudila da obnovi i održi samostan.

"Majka Pija je bila glavna i prva sestra koja je došla u Petrovac da radi. Kada je došla iz Slovenije sa drugim sestrama ona je bila najstarija i glavna sestra. Mi smo njoj zavalni što je ustrajala ovdje, jer kad su došli 1966. godine nekoliko zemljotresa je bilo jedan za drugim, a ona se trudila da sve obnovi. Stari Petrovčani je znaju, ona je to sve vodila do 1999. godine kada je umrla. Njega bolesnika koju je ona započela ostala je tradicija, a mi smo je nastavili. Zbog toga smo nju počastvovali, da je ne zaboravimo i dali naziv Domu Majka Pija", ispričala je sa ponosom Kajtazi.

Svečano otvaranje novog bloka Doma za stare u Petrovcu "Majka Pija" planirano je 17. juna, u subotu i započeće nastupom dječijeg hora u 10.30h, nastavljeno Svetom misom u 11h, nakon čega je planiran Blagoslov Doma i domjenak.

J.M.