02-06-2023

Novi sistem nadzora priređivanja igara na sreću

Ministarstvo finansija namjerava da unaprijedi sistem nadzora priređivanja igara na sreću kroz nekoliko modula koji će provjeravati tikete i razmjenjvati podatake u realnom vremenu. To se ostvaruje kroz princip "fiskalizacije" priređivanja.


Ilustracija, Foto: Pixabay

To znači da igrač putem kontrole QR koda vrši kontrolu da li je određena uplata evidentirana u Upravi za igre na sreću.

"Jedan od modula na kome će počivati sistem je praćenje i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, čime je potrebno omogućiti pregled sumnjivih lica. Neophodno je pratiti igru svakog igrača kod jednog priređivača, kao i njegovu igru kod svih priređivača za određeni vremenski period", navodi se u Informaciji dostupnoj na sajtu Vlade Crne Gore.

Navodi se i da je neophodno obezbijediti kontrolu obračuna i plaćanja naknada za priređivanje u realnom vremenu, što će omogućiti plaćanje zakonskih obaveza priređivača u elektronskom obliku.

"Istovremeno, sistem će obezbijediti sprovođenje upravnog postupka u elektronskoj formi podnošenjem zahtjeva priređivaca i donošenje rješenja nadležnog organa u elektronskoj formi", navodi se u Informaciji.

Novi pristup nadzoru u oblasti igara na sreću rezultat je novog zakonskog rešenja, usvojenog tokom prošle godine, a odnosi se na obavezu kazina (koncesionara) da sistem audio-video nadzora poveže sa informacionim nadzornim sistemom nadležnog organa.

"Shodno tome, nadležni organ vrši neprekidan i neposredan nadzor priređivanja igara na sreću u realnom vremenu", navodi se u informaciji.

Ministarstvo finansija u saradnji sa Upravom za igre na sreću priprema projektni zadatak kojim će se omogućiti stalno praćenje rada u objektima kazina koji posluju u Crnoj Gori.

Projekat se finansira iz donacije Ministarstva finansija Republike Slovačke.

(RTCG)