08-01-2018

Novi tender za podmorska istraživanja

Tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, drugi po redu, trebalo bi da se raspiše u narednoj godini, u cilju potpisivanja ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

Novi tender za podmorska istraživanja | Radio Televizija Budva

Prema njenim riječima, nakon završenog jednog tenderskog procesa 2014. godine, planiraju i drugi koji bi trebalo da se realizuje u narednoj godini.

“Proces istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju teče u skladu sa radnim programom koji je sastavni dio ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika. Kompanije Eni i Novatek privode kraju elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za seizmička istraživanja za koji su u proteklom periodu sprovedene javne rasprave”, podsjetila je Sekulić.

Kada taj proces bude završen i nakon što Agencija za zaštitu životne sredine izda neophodnu dozvolu, počeće 3D seizmička istraživanja.

“Potom će uslijediti faza obrade prikupljenih podataka i interpretacija rezultata, a nakon toga, u drugoj polovini naredne godine, će se pristupiti prvom istražnom bušenju”, navela je Sekulić.

Grčka kompanija Energean, kako je dodala, takođe izvodi radove predviđenom dinamikom i u skladu sa ugovorima, a u ovom trenutku je u fazi izrade procjene uticaja na životnu sredinu za 3D seizmička istraživanja.