14-12-2022

Novi udar na bezbjednost djece i kvalitet nastave

Zbog, kako je policija utvrdila lažnih prijetećih poruka, do kraja sedmice u svim srednjim i osnovnim školama u Crnoj Gori nastava se odvija onlajn, što je dodatno zakomlikovalo učenje đacima, ali i funcionisanje roditeljima koji pored toga brinu i za bezbjednost djece.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Uprava policije još uvijek nije utvrdila ko stoji iza prijetećim meilova i lažnih dojava o bombama iz aprila ove godine, a juče su poručili preduzimaju sve aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju identifikacije IP adresa sa kojih su upućeni novi sporni mejlovi.

Juče su pregledali 93 škole i utvrdili da su dojave o podmetnutim bomama lažne.

Da država nije u stanju da djeci garantuje bezbjednost u školama, ali ni da obezbijedi kvalitet nastave, koji će novim onlajn časovima biti dodatno ugrožen, poručuju iz Udruženja “Roditelji”.

“Lepeza je problema sa kojim se roditelji svako malo susrijeću u ovoj državi i očigledno da im svako može da zagorča život na razne načine pa evo i ovako da ugrožava bezbjednost djece. Vraćanje na onlajn nastavu jeste jedan od načina da se zaštiti bezbjednost djece, kad već na drugi način ne mogu da riješe problem sa lažnim dojavama o bombama. Taj korak i razumijemo, da se pređe na onlajn nastavu, jer djeci u školama nije bezbijedno. Sa druge strane to jeste novi problem za roditelje, nadamo se da će ova nastava biti do kraja sedmice i da se neće širiti dalje, ali ni to nije sigurno”, kaže za Portal RTCG Lepa Žunjić iz Udruženja “Roditelji”.

Ona navodi da je situacija prilično neizvjesna, a najveći problem imaju roditelji mlađe djece.

“Sada opet djecu treba vratiti na onlajn nastavu sve to komplikuje funkcionisanje i djeci i roditeljima koji su na poslu preko dana i otežava se ukupno funkcionisanje”, kaže Žunjić i dodaje da će narednih dana biti dodatnih problema, odnosno da će roditelji morati sami da pronalaze načine kako iz svega ovoga da izađu.

“Kako će djeca da prate onlajn nastavu, upravo zbog “TEAMS-a” i zbog korišćenja naloga? Neki roditelji nemaju ili su izgubili naloge. Od koordinatora iz škola dobijaju naloge i šifre”, navodi Žunjić.

A hakerski napadi su ranije ugasili server Ministarstva javne uprave i video materijale “Uči doma”, nastale tokom pandemije korona virusa, to nam je potvrđeno i iz Ministarstva prosvjete.

“Svi zainteresovani građani mogu pristupiti „Digionici“ sa svojim nalogom, preko edu.me. Ukoliko roditelji nemaju nalog na pomenutom sajtu, mogu ga dobiti od škole, ili ukoliko ga ne dobiju prijaviti Ministarstvu kako bi intervenisali”, saopštili su nam ranije iz Ministarstva prosvjete.

I upravo juče i danas roditelji, koji nijesu imali, dobijaju šifre kako bi pristupili „Digionici“ i vratili se na onlajn nastavu.

Šta je sa kvalitetom obrazovanja?

Koliko je onlajn nastava pokvarila kvalitet obrazovanja pokazala je nedavno objavljena “Analiza sektora obrazovanja u Crnoj Gori”. Taj dokument je pokazao da je ukupna ocjena kvaliteta obrazovanja na daljinu tokom pandemije korona virusa u Crnoj Gori negativna je, dok je tokom 2021. godine situacija postala još gora. Više od 60% roditelja samatra da su njihova djeca stekla manje znanja i vještina tokom korone, dok u 2021. godini udio nezadovoljnih roditelja iznosi 83%.

Žunjić podsjeća da je do kraja polugodišta ostalo nekoliko sedmica, da su u toku ocjenjivanja, pismeni zadaci i testovi i da je ovo, kako kaže, najgore moguće vrijeme za online nastavu.

“Sve zajedno vrlo problematično, sporno, haotično i šalje vrlo pogrešnu i lošu poruku kako roditeljima tako i djeci, ali i nastavnicima, jer je ugrožena bezbjednost djece. Neki od članova Udruženje kažu da kada pričamo o državnom udaru, ovo je državni udar. Udarili su znači na bezbjednost djece i to je veliki problem”, navodi Žunjić.

Sve ovo, kako kaže Žunjić, dodatno urušava i kvalitet nastave i obrazovanja.

“Pokazalo se da online nastava nije dobra, mi smo pred kraj polugodišta, sve to utiče i na kvalitet ocjenjivanja, samo se nadamo da će sve ovo što kraće da traje”, navodi Žunjić i poručuju je da su za sve đake dva dana nastave praktično izgubljena.

Izvor: RTCG