17-04-2021

Novi Zeland razmatra potpunu zabranu duvana

Novi Zeland trenutno razmatra niz predloga usmjerenih na uklanjanje pušenja u zemlji, uključujući radikalnu inicijativu koja bi zabranila prodaju duvana cijeloj generaciji.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Prema nacionalnom Akcionom planu za pušenje bez pušenja Aotearoa 2025, Novi Zeland se nada da će postepeno povećavati zakonsku starost za pušenje i na kraju zabraniti prodaju cigareta svima rođenim poslije 2004. Inicijativa takođe poziva na značajno smanjenje nivoa nikotina dozvoljenog u duvanu i postavlja ograničenja gdje se cigarete mogu prodati. Vlada bi takođe odredila minimalnu cijenu za sve duvanske proizvode.

Kao što naziv plana sugeriše, cilj je postupno ukidanje upotrebe duvana u zemlji tokom narednih nekoliko godina, stvarajući Novi Zeland bez pušenja do 2025. Ministarstvo zdravlja zemlje objasnilo je da, iako je stopa pušenja u prošlosti opala "još mnogo posla treba da se uradi", posebno na smanjenju upotrebe duvana među "Maorima, pacifičkim narodima i onima koji žive u našim najugroženijim zajednicama".

Novozelanđani su pozvani da "pruže povratne informacije" o akcionom planu, koji je zvanično objavljen u četvrtak. Stanovnici će imati vremena do 31. maja da podijele svoja razmišljanja o tom pitanju prije nego što uđe u sljedeću fazu postajanja zakonom.

Pomoćnica ministra zdravlja Ajša Veral rekla je da oko 4.500 Novozelanđana svake godine umre od bolesti povezanih sa duvanom i da je vlada posvećena "ubrzanom napretku" u svojoj borbi protiv pušenja.

- Potreban nam je novi pristup ... Kao i obično, bez programa za kontrolu duvana neće nas tamo dovesti - tvrdila je Veralova

Iako su neki pozdravili inicijativu, ona nije bez kritičara. Neki su upozorili da bi ograničavanje prodaje duvana bankrotiralo vlasnike prodavnica.

(Srbija danas/Novosti)