14-02-2020

Novim Zakonom o komunalnim lokalnim taksama ograničeni prihodi po osnovu reklamiranja

Novi Zakon o komunalnim lokalnim taksama koji je stupio na snagu prošle godine, u velikoj mjeri je ograničio prihode lokalnoj samoupravi i preduzeću Mediteran reklame, zbog nemogućnosti naplate lokalne takse za reklamiranje.

Novim Zakonom o komunalnim lokalnim taksama ograničeni prihodi po osnovu reklamiranja | Radio Televizija Budva

To u praksi znači da, svaki vlasnik prostora, izloga ili nekog drugog objekta može uz ugovornu obavezu sa preduzećem ""Meditaran reklame" da reklamira događaje, usluge ili robu, rekao je direktor preduzeća Blažo Rađenović za Radio Budvu, što sa druge strane, kako je dodao, stvara novi haos u vizelnom identitetu grada.

"Dakle novom odlukom koja je uskladjena sa novim zakonom o lokalnim komunalnim taksama, Opština Budva i preduzeće Mediteran reklame su izgubile jedan dio prihoda po osnovu naplate lokalne takse, ali sa druge strane preduzece Mediteran reklame je, da bi uredilo vizuelni identitet grada uvelo novi način nadoknade za oglasni prostor naših korisnika i definisale ga kroz ugovor koji će od ove godine potpisivati dvije strane, odnosno korisnik oglasnih objekata i preduzeće kojem su date ingerencije od strane Opštine Budva - Mediteran reklame", pojasnio je Rađenović.

Nakon dobijanja tehničkih uslova od strane preduzeća i potpisivanja ugovora postaju legalni i na taj način će, kako dodaje, svi koji imaju potrebu da oglašavaju svoju djelatnost kojom se bave moći da ostvare svoje pravo i da plate istu nadoknadu koju su do sad plaćali kao lokalnu taksu.

"Ono sto se po zakonu ne naplaćuje su oglasne table i površine do 0,2m a sve preko se naplaćuje i svako ko ne bude imao potpisan ugovor i izdate tehničke uslove za postavljanje oglasnog objekta biće u prekršaju i nelegalan, te će ući u procesuru komunalne policije a kasnije i prekršajnog suda. Za sve bliže informacije koje interesuju naše korisnike mogu se informisati u našim prostorijama svakog radnog dana od 7-15h ili putem sajta", poručio je Rađenović.