09-03-2023

NTO CG potpisala Memorandum o saradnji sa turističkim organizacijama Bosne i Hercegovine i Srbije

Tokom učešća na Međunarodnoj berzi turizma „ITB“ u Berlinu, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je potpisala Memorandum o saradnji sa turističkim organizacijama Srbije i Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Foto: Messe Berlin GmbH

Kako su saopštili iz NTO CG, Memorandum o saradnji potpisali su direktorica dr Ana Tripković Marković, Vesna Hasanović ispred Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Marija Vukoja ispred Turističkog klastera Hercegovina, direktor Turističke organizacije Republike Srpske Miodrag Lončarević, direktorica Nacionalne turističke organizacije Srbije Marija Labović i Ibrahim Osta ispred USAID-a.

Potpisani sporazum, kako su pojasnili, ima za cilj unapređenje saradnje radi veće vidljivosti i atraktivnosti destinacija, te njihovog boljeg pozicioniranja na značajnim tržištima.

„Ovakvim gestom produžiće se saradnja i povećati vidljivost naših turističkih destinacija na međunarodnim tržištima. Kroz ovaj Memorandum o saradnji imaćemo priliku da razmjenjujemo dobre prakse i da razvijamo najbolje turističke proizvode, što će sve zajedno biti prilika da budemo više vidljivi na brojnim tržištima“, poručila je direktorica NTO CG dr Ana Tripković Marković.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Srbije, Marija Labović ovom prilikom je naglasila da je od izuzetne važnosti unapređenje regionalne povezanosti, a posebno kod promocije na udaljenijim tržištima.

„Prepoznali smo ovo kao veliku priliku i želim se zahvaliti na ovoj inicijativi. Rekla bih da smo mi spoj istoka i zapada, tradicionalnog i modernog, i to se odnosi na sve tri naše zemlje. U tom smislu, možemo reći da je Balkan zaista mističan, jer ima puno turističkih proizvoda koji tek trebaju biti otkriveni“, poručila je Labović.

Iz NTO CG ocjenjuju da će ovaj Memorandum uspostaviti okvir za saradnju, te maksimalizovati učinak zajedničkih marketinških aktivnosti s ciljem povećanja vidljivosti zemalja.

Kako su naveli, činjenica je da je turizam ključni sektor za ekonomski razvoj Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, te je stoga neophodno da ove tri zemlje sarađuju i koordiniraju svoje promotivne aktivnosti, kako bi zajedno predstavljale konkurentnu destinaciju na globalnom tržištu.