11-10-2023

NU „Ujedinjene šapice Budve“: Iz dana u dan ostajemo zatečeni okrutnim ponašanjem prema uličnim mačkama i volonterima

Iz dana u dan ostajemo zatečeni okrutnim ponašanjem prema uličnim mačkama i volonterima koji o njima brinu, saopšteno je iz neformalnog udruženja „Ujedinjene šapice Budve“.


Foto: NU „Ujedinjene šapice Budve“

Kako su ukazali, najnovija "metoda"- prosipanje sone kiseline po hrani koja je ostavljena mačkama na šetalištu slovenske obale, čin je najpromitivnijeg oblika odnosa prema životinjama.

"Šetalištem prolaze i djeca pa je tako moglo doći do povreda nekog nepažljivog slučajnog prolaznika starije ili mlađe generacije. Ovaj čin, prosipanje sone kiseline po hrani za mačke, oštro osuđujemo i podsjećamo da su mačke na toj lokaciji krivicom neodgovornih ljudi. One su sterilisane, zdrave i imaju redovne obroke koje im nose volonteri. Takođe, oštro osuđujemo postavljane bodljikave žice kao zaštitu od mačaka koje se dešava i na kojoj je jedna mačka imala ozbiljne povrede", naveli su iz Ujedinjenih šapica Budve.

Kako bi ovakvih i gorih situacija bilo što manje, oni apeluju na jedan dio sugrađana da svoje mačke sterilišu umjesto što ih odnose na plaže oko restorana.

"Postoji besplatan program koju već godinama sprovodi Kotor Kitties Za podršku, oko odnošenja na sterilizaciju, svi zainteresovani se mogu obratiti aktivistima i volonterima sa teritorije Budva. Ostavljanje pored smeća, u smeću, oko restorana, trovanje, okrutnost prema životinjama ne samo što je izuzetno primitivno već i zakonom kažnjivo. Zato, ovog puta preskačemo da kažemo imena lokala koji se nečovječno odnose prema uličnim životinjama, uz upozorenje i poziv vlasnicima tih lokala da preispitaju svoje necivilizacijske tehnike "odbrane" od mačaka. Budimo emancipovano društvo. Sve mace sa te lokacije su dobro", zaključili su iz neformalnog udruženja.