20-01-2020

Nurković: Tender za aerodrome u prvoj nedjelji februara

Tender, odnosno poziv odabranim kompanijama da dostave ponudu za dodjelu koncesija za crnogorske aerodrome biće raspisan početkom februara najavio je ministar saobraćaja Osman Nurković.


Foto: Boris pejović

"Pripremamo tender, on bi trebao da bude raspisan za 15 do 20 dana, do kraja prve sedmice u februaru", saopštio je danas Nurković u Vili Gorica na radnom doručku sa novinarima.

On je naveo da će kompanije imati rok od 60 dana da dostave ponude.

"Ako bude zahtjeva od ponuđača, taj rok ćemo produžiti za 30 dana", izjavio je Nurković.

Tri kompanije i jedan konzorcijima koji su ispunili pretkvalifikacione kriterijima, označeni su kao kvalifikovani ponuđači za dodjelu koncesija za crnogorske aerodrome.

Tenderske komisija je u srijedu donijela odluku da su južnokorejska kompanija Incheon International Airport, indijski GMR Airports, luksemburška Corporacion America Airports i francusko - turski konzorcijima Groupe ADP Consorcium - TAV Havanlimanlari i Aeroports de Paris ispunili uslove iz pretkvalifikacione dokumentacije i označeni su kao kvalifikovani ponuđači.

Od njih se očekuje da dostave ponude za dodjelu koncesija za crnogorske aerodrome.

"Očekujem odlične ponude, jer se radi o renomiranim kompanijama", izjavio je Nurković.

Vlada je 25. jula prošle godine usvojila koncesioni akt i ugovor za davanje koncesije za korištenje aerodroma Podgorica i Tivat.

Predmet koncesije je izgradnja, rekonstrukcija, modernizacija, održavanje i korišćenje aerodroma.

Nurković je podsjetio da je očekivani obim investicija najmanje 80 miliona eura tokom prve investicione faze, odnosno prve tri godine, a najmanje 200 miliona eura tokom tokom ukupnog trajanja koncesije.

"Obaveza ponuđača je da avansno uplati najmanje 100 miliona eura i da tokom perioda koncesije od 30 godina uplaćuje u budžet države najmanje deset odsto od ukupnog prihoda", rekao je Nurković.

Parlament je 27. decembra usvojio Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj nacionalne avio - kompanije Montenegro erlajnz, kojim se predviđa njena dokapitalizacija ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina za pokrivanje dospjelih obaveza prema povjeriocima i investicije u razvoj.

"Očekujem da će ovaj leks specijalis ozdraviti i sanirati stanje u Montenegro erlajnzu", kazao je Nurković.

On je naveo da očekuje da će Vlada do kraja godine naći partnera za izgradnju druge dionice autoputa Bar - Boljare.





















Izvor: Pobjeda/Portalanalitika