01-10-2020

NVO Brini o sebi: Kampanja za prevenciju karcinoma dojke „Pođi na kontrolu“

NVO „Brini o sebi“, tokom oktobra mjeseca organizuje kampanju za prevenciju karcinoma dojke pod nazivom "Pođi na kontrolu", u organizaciji pomenute Nevladine organizacije a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore, uz partnerstvo agencije Vision Event, kompanije Hoffmann-La Roche, te Fonda za zdravstveno osiguranje, kao i 23 privatne ordinacije širom Crne Gore.



Borba protiv karcinoma dojke je u suštini borba za ljepši i zdraviji život. To je borba za vrijeme provedeno sa porodicom i prijateljima, borba za vrijeme u kom radimo stvari u kojima uživamo, to je borba za život bez straha, a to je život u kom brinemo o sebi na vrijeme. To često zaboravimo brinući o drugima, koji su nam važni, možda i važniji od nas samih. Često zaboravimo da smo mi te koje su stub porodice, koje su oslonac svojoj djeci, podrška svom suprugu, partneru ili prijateljima. Često zaboravimo da smo i mi te koje su važne.

"Ovog oktobra, odlučili smo da inspirišemo sve one koji su ženama veći prioritet od njih samih, da ih motivišu da brinu o sebi na vrijeme. Kroz trideset fotografija, prijatelji i članovi porodice iskazali su ljubav i nježnost ženi u njihovom životu", istakli su u saopštenju.

Fotografije su realizovane korz projekat Chair, čiji je kreator fotografkinja Marija Stanković, koja je pružila partnersku podršku kampanji i zabilježila kamerom predivne emocije, kazali su iz NVO i dodali da vjeruju da će svaka fotografija inspirisati brojne žene da ovog oktobra pođu na preventivni pregled i ubuduće brinu o sebi na vrijeme.

Slogan kampanje je: „Nama si važna! Brini o sebi.“, a same fotografije govore više od riječi.

Iako je iz godine u godinu sve više žena koje obolijevaju od karcinoma dojke, ohrabrujuća vijest je da je karcinom dojke izlječiv u više od 90% slučajeva ako se otkrije na vrijeme, a važnu ulogu u ranom otkrivanju imaju samopregledi i redovne preventivne kontrole.

Sa samopregledom dojki preporučuje se započeti nakon dvadesete godine života i obavljati ga jednom mjesečno. Do četrdesete godine života dovoljan je klinički i ultrazvučni pregled jednom godišnje ili jednom u dvije godine. Nakon četrdesete godine, preporučuje se klinički pregled jednom godišnje i mamografija svake dvije godine, uz redovni samopregled jednom mjesečno. Žene sa pozitivnom porodičnom anamnezom, trebale bi započeti sa mamografskim pregledima od 35. godine jednom godišnje. Žene starije od 69 godina dogovaraju se o učestalosti mamografije sa izabranim ljekarom.


I ove godine, kampanja „Pođi na kontrolu“ usmjerena je i na prevenciju karcinoma grlića materice, s obzirom na činjenicu da je to veoma često oboljenje kod žena, koje je takođe izlječivo ako se preventivnim pregledom otkrije u ranoj fazi. Namjera oktobarske kampanje je motivisati i podstaknuti sve žene da obavljaju redovne samopreglede i preventivne preglede, odnosno uticati na to da im briga o svom zdravlju postane prioritetna navika.

S tim u vezi, ove godine, u saradnji sa 23 privatne ordinacije širom Crne Gore, obezbijeđeni su preventivni pregledi po sniženim cijenama do 50% (ili paket usluga) na ultrazvučne ili mamografske preglede, preglede magnetnom rezonancom, kao i ginekološke preglede.

Ordinacije koje su omogućile ženama u Crnoj Gori da po povoljnijim uslovima obave preventivne kontrole u toku oktobra mjeseca su:

- Codra hospital

- Cenex Medical

- Ordinacija Natal

- PZU Diagnostica

- Gea Medial Bar

- Poliklinika Medicus Plus

- Mansa Medica Tivat

- Ordinacija Medan

- Ginekološka ordinacija Šoć

- Poliklinika Hipokrat

- Ars Medica

- PZU Feniks Medika

- Ordinacija Dr Rahović, Bijelo Polje

- Ginekološka ordinacija Vita Feminae, Kotor

- Consilium, Budva

- Ordinacija Bralić, Rožaje

- Dr Masoničić Bar

- Catharum, Kotor

- Specijalistička ginekološko – akušerska ambulanta „Dr Jadranka Mladenović“, Budva

- A Medical, Bar

- Ordinacija Hera

- Rezidencija zdravlja Kerber

- Internos Medical Centar


U cilju edukacije o načinima prevencije karcinoma dojke sa akcentom na brigu o sebi, biće organizovana edukativna predavanja sa stručnim licima, kazali su u saopštenju i dodali da će se navedeno organizovati u saradnji sa doktorom radiologom, nutricionistom i psihologom, za sve zainteresovane društveno odgovorne kompanije i firme, koje za cilj imaju da svoje zaposlene informišu o samoj bolesti, čime bi se razbile predrasude i dobile relevantne informacije, naveli su.

"Nadamo se da ćemo zajedničkim aktivnostima NVO Brini o sebi, partnera kampanje i brojnih medija, koji iz godine u godinu daju značajnu podršku podizanju svijesti kod žena kada je u pitanju karcinom dojki, podstaknuti žene da osim ovog oktobra, bar jednom godišnje rade preventivne preglede i da na taj način brinu o sebi i svom zdravlju na vrijeme", zaključuje se u saopštenju.

Sve dalje informacije u vezi sa pomenutom kampanjom možete vidjeti na sljedećem linku: Brini o sebi



Foto: Marija Stanković, Projekat Chair