23-02-2021

NVO Prijatelji životinja: Zahtijevamo trajno oduzimanje stoke od neodgovornih vlasnika

Povodom sve češće pojave krupne stoke u gradskim površinama, pogotovu na teritoriji opštine Budva, reagovala je Nevladina organizacija Prijatelji životinja Podgorica, uputivši javni apel Veterinarskoj inspekciji da se konačno krene sa rešavanjem problema stoke koja se sve češće može vidjeti u gradskim sredinama, na bulevarima, ulicama i magistralnim putevima. Ovaj problem, kako su istakli, poslednjih dana posebno je uočljiv u Budvanskoj opštini.

NVO Prijatelji životinja: Zahtijevamo trajno oduzimanje stoke od neodgovornih vlasnika | Radio Televizija Budva

Foto: Nevladina organizacija Prijatelji životinja Podgorica

"Nevladina organizacija Prijatelji životinja Podgorica upućuje javni apel Zbog neodgovornog vlasništva, koje je kažnjivo zakonom, te životinje su izložene opasnosti, ali i same predstavljaju veliku opasnost za učesnike u saobraćaju. Još ranije se naša organizacija obraćala Upravi za veterinu sa predlogom da se donese Uredba, po kojoj bi stoka koja se nađe na javnim gradskim površinama bila trajno oduzeta od vlasnika, međutim ništa od toga nije učinjeno, dok su ovakvi slučajevi sve češća pojava širom Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Oduzetu stoku, kako ističu, trebalo bi smjestiti u sklonište, koje bi za tu namenu bilo izgrađeno, a koje još uvijek
ne postoji u našoj državi.

Nakon veterinarskog pregleda, ukoliko se ustanovi da su životinje zdrave, treba ih kao vid pomoći od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede davati na trajno korišćenje stočarima koji za to ispunjavaju uslove. Najiskrenije se nadamo da će resorni ministar Aleksandar Stijović imati razumijevanja za naš inicijativu, te da će se u najskorije vrijeme krenuti sa realizacijom iste. Sve do tada teško je govoriti o Crnoj Gori kao ozbiljnoj turističkoj destinaciji i zemlji uređenog sistema", navodi se u saopštenju koje potpisuje Dragoje Vlahović, direktor NVO Prijatelji životinja Podgorica