11-05-2018

NVO "Puževa kućica" proslavila peti rođendan

Iz Udruženja roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju "Puževa kućica" Budva priredili su danas svečanost u prostorijama te NVO, povodom obilježavanja pet godina postojanja i rada.

NVO

Djeca iz "Puževe kućice" su uz pomoć stručnih saradnika asistenata i volontera pripremila veseli program. Oni su na taj način pokazali ogromni napredak u svakom koraku, stihu, pokretu, pjesmi i igri.

Direktorica Nataša Anastasov kazala je da danas okupljaju četrdesetoro djece sa različitim smetnjama u razvoju, uzrasta od 1 do 27 godina i njihove porodice.



"Naša vizija je inkluzivno društvo u kome će djeca i mladi sa smetnjama u razvoju ostvariti svoja prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, pravo na obrazovanje, pravo na život u porodici, pravo na kretanje i druženje", istakla je Anastasov.



"Naša misija je da aktivno učestvujemo u građenju inkluzivnog društva jednakog za svu djecu i mlade. Od osnivanja do danas prošli smo težak put. Naši počeci su bili veoma skromni, radili smo naporno i marljivo, ali uz puno ljubavi i entuzijazma postigli zavidne rezultate. Postali smo prepoznatljivi u lokalnoj zajednici i na nacionalnom nivou", navela je ona.

"Puževa kućica" 5 godina u kontinuitetu pruža besplatan servis podrške svoj djeci kojoj je pomoć potrebna. Realizovali su 15 projekata i veliki broj donacija u opremi, didaktičkom materijalu i novcu. Kako je kazala Atastasov, njihovi najveći rezultati su: svaka novoizgovorena riječ, svaki novi napravljen korak, svaka nova složena kockica.

"Naravno ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez podrške naših donatora: Opštine Budva koja svake godine podržava naše projekte. U maju 2017. godine nam je dodijelila ovaj predivan prostor na korišćenje. Pužići su se smjestili u svoju kućicu a naši prijatelji iz društveno odgovornih kompanija, javnih preduzeća i naši sugrađani su se potrudili da ovaj prostor opremimo savremenim sredstvima za rad i druženje. Dugujemo im veliku zahvalnost. Osmjesi na licima djece, kada ovdje dođu, govore nam da smo uradili pravu stvar.

Kako je Puževa kućica rasla naš stručni tim je postajao sve brojniji. Danas u Puževoj kućici radi 5 stručnih saradnika i 6 asistenata. Zahvaljujem im se na uloženom radu i strpljenju.

Zahvaljujem se i roditeljima koji su svako na svoj način i prema svojim mogućnostima pomogli rad Udruženja. Djeci čestitam na uspješnim nastupima i želim im još puno ovakvih druženja", zaključila je Anastasov.

"U ime Opštine Budva želim da vam obećam i u budućem periodu bezrezervnu i vrlo posvećenu podršku na zajedničkom putu do potpune inkluzije i ostvarenja svih prava, kako ove, tako i svih ostalih ugroženih djelova populacije" kazao je predsjednik Opštine Budva, Dragan Krapović i uputio im čestitke povodom 5og rođendana.

Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju “Puževa kućica” Budva je nevladina, neprofitna, humanitarna organizacija osnovana u proljeće 2013.godine na inicijativu roditelja osmoro djece sa smetnjama u razvoju iz Budve.