16-05-2021

NVO UMPB: Apelujemo na zakonodavca da izmijeni rješenje o neradnoj nedjelji

Članovi NVO "Udruženje malih privrednika Budva" u osnivanju jutros su u Starom gradu održali kratak performans sa temom "Ne radim nedeljom". Oni su tom prilikom apelovali na zakonodavca da izmijeni rješenje o neradnoj nedjelji i da se rad njihovih objekata odmah dozvoli jer, kako ističu, postojeće odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini negativno utiču na poslovanje malih porodičnih firmi, butika i ostalih sličnih djelatnosti.


Foto: NVO UMPB


Kako su istakli u proglasu koji je pročitan, Udruženje je osnovano 14. maja sa ciljem udruživanja malih butika i zanatlija trgovaca iz Budve u želi da se zakonodavcu i javnosti predstave problemi koji ugrožavaju opstanak malih porodičnih biznisa.

"Smatramo da javnost, Zakonodavca, Sindikate, a naravno i radnike, treba informisati o očitoj nedjelotvornosti odredaba Zakona o unutršanjoj trgovini, koji se tiču neradnih dana, a koji je sada u primjeni. Apelujemo na zakonodavca da izmijeni aktuelno zakonsko rješenje, za koje smo sigurni da će u ovoj situaciji dovesti do gašenja malih porodičnih firmi, butika i ostalih sličnih djelatnosti koje su obuhvaćene ovim Zakonom, a koje glavni, a slobodno mozemo reći i osnovni profit ostvaruju u turističkoj sezoni", poručeno je tokom performansa.


Foto: NVO UMPB

Oni su istakli da neradna nedjelja i neradni praznici umnogome utiču na obim i profit u poslovanju malih porodičnih firmi u turističkim gradovima, kao što je Budva.

"Potpuno smo uvjereni da nije primjereno, niti za državu djelotvorno, da u Budvi tri dana ne radi nijedan objekat iz naših djelatnosti, a takođe nije profesionalno da turiste dočekamo sa zaključanim objektima. Apelujemo, da se preispitju postojeće odredbe zakonskog rješenja, Zakona koji je startovao neposredno pred epidemiju COVID-19. A efekte epidemije smo već osjetili, u prošloj godini pogubnim uticajem na turizam, a takođe i na nas koji u okviru turističke privrede poslujemo, te stoga pozivamo zakonodavca da usvoji naše primjedbe i prihvati realnost koja je takva da će mnoge od naših poslova ugasiti", kazali su iz NVO UMPB.

Zakonodavac, kako su poručili, mora prihvatiti realnost, da su njihovi mali porodični biznisi u Budvi jedan od turističkih proizvoda ovoga grada koji, dodaju, generiše cjelokupni turistički potencijal i zbog kojeg su turistima gradovi poput našeg zanimljivi za odmor i posjetu.

"Apelujemo da se po hitnom postupku reaguje i usvoji amndman na odredbe Zakona o trgovini, a koje se tiču neradne nedjelje i praznika i dozvoli rad objektima poput naših već odmah, jer je turistička sezona pocela", istakli su.

Kako su naglasili, njihov predlog je da se usvoji rad u cjelokupnoj radnoj nedjelji, i to za period od 1. maja do 31. oktobra. To bi, navode iz UMPB, značilo da zaposleni ima jedan slobodan dan u nedjelji, a da to ne utiče na rad objekta.

"Benefiti za državu po osnovu toga bi bili visestruki, po pitanju naplate PDV-a, novog zapošljavanja radnika i mnogo drugih pasivnih dobitaka. Na kraju da naglasimo da je od marta 2020. godine do danas, znači nekih 400 dana od početka pandemije, rad naših objekata do sada bio zatvoren ukupno 180 dana. To je zaista preveliki pritisak nerada na naše poslovanje", zaključuju iz NVO UMPB.